Novosti / Svijet

policija se povuka s granice

Slovenci postavili ogradu na hrvatski teritorij: MVEP oštro prosvjedovao, traži hitno uklanjanje žice

Slovenija je žičanom ogradom kod Harmice ušla na hrvatski teritorij zbog čeka je hrvatska interventna policija trebala početi skidati žicu. Kako doznajemo, ograda se za sada neće skidati, već se rješenje za ovaj problem dogovara diplomatskim putem

(Video: Borna Filic/PIXSELL)

Slovenija postavlja bodljikavu žicu Fotogalerija

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata, prema priopćenju ministarstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je večeras oštar prosvjed otpravniku poslova veleposlanstva Republike Slovenije u RH zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Republike Hrvatske. Slovenija je pozvana da u najkraćem roku istu ukloni", stoji u priopćenju ministarstva.

"Riječ je o području za koje i sama slovenska strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada Republici Hrvatskoj", ističe se u priopćenju.

Slovenija kod Harmice postavila ogradu na hrvatskom teritoriju

Hrvatska policija upozorila je u srijedu da je ograda koju je slovenska policija postavila u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Harmica na hrvatskom teritoriju te da će s njega morati biti uklonjena, doznaje se u Ravnateljstvu policije.

Kako je riječ o teritoriju koji spada u zagrebačku policijsku upravu, na Harmicu je kasno poslijepodne došao pregovarati načelnik Goran Burušić koji je slovenskom kolegi prenio stavove hrvatske strane, kažu u policiji. Burušić je, kako se doznaje, slovenskog kolegu upozorio da je ograda postavljena na čak sedam hrvatskih katastarskih čestica. 

Nakon pregovora s granice su povučeni inteventni policajci za koje se nagađalo da su tamo dovedeni kako bi uklonili ogradu. Situacija je s obje strane granice tijekom dana bila vrlo napeta, jer je i na slovenskoj strani bilo njihovih pedesetak interventnih policajaca.

Neslužbeno se doznaje kako je na potezu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje će slovenskoj strani zbog graničnog incidenta uputiti prosvjednu notu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je ranije u srijedu u Slavonskom Brodu kako smatra da je podizanje žice na slovenskoj granici prema Hrvatskoj bacanje novca i da bi učinkovitije bilo ispunjavati dogovorene obveze, u vezi s čim je najavio inicijativu za novi sastanak ministara unutarnjih poslova. Ministar je demantirao i prozivke iz Slovenije da Hrvatska ne registrira izbjeglice koje prolaze prema Sloveniji. 

Erjavec: Postavit ćemo 80 kilometara ograde prema Hrvatskoj

Slovenija na određenim sektorima svoje granice s Hrvatskom, koja je i granica schengenskog područja, namjerava postaviti ukupno 80 kilometara ograde, izjavio je u srijedu u Beču šef slovenske diplomacije Karl Erjavec.

Kako navodi Slovenska televizija, on je to prenio šefu kabineta austrijskog kancelara Josefu Ostermayeru, istaknuvši da tehničke prepreke koja Slovenija postavlja kako bi spriječila moguću humanitarnu katastrofu nisu namijenjene zaustavljanju ljudi nego urednom usmjeravanju izbjeglica na dogovorena mjesta na granici.

"Ogradom ne zatvaramo granicu nego omogućavamo organizirani prijem migranata onamo gdje ih možemo registrirati", kazao je Erjavec, prema navodu Ostermayera, prenose slovenski mediji.

Slovenska policija danas je postavila nešto više od kilometar i pol ograde u blizini dva prijelaza za koja slovenska vlada sumnja da bi u slučaju veće navale izbjeglica moglo doći do njihova neželjenog disperziranja bez kontrole uzduž zelene granice.

Slovenska policija danas je vlasnike zemljišta na kojima se postavlja ograda obavijestila da se radi o privremenoj mjeri za koju se ne zna koliko će trajati, a državni tajnik Boštjan Šefic naveo je popodne da se za sada računa na razdoblje od šest mjeseci.

Slovenska policija počela postavljati žičanu ogradu na granici

Slovenska vojska i policija u srijedu ujutro su žicu najprije počele postavljati uz Sutlu kod mjesta Veliki Obrež nedaleko graničnog prijelaza Harmica i s obje strane graničnog prijelaza Gibine u blizini Svetog Martina na Muri, javljaju slovenski mediji koji su objavili i prve fotografije rastezanja kolutova bodljikave žice.

Neki slovenski mediji navode da se to radi uz suglasnost Njemačke i Austrije.
U okolici Brežica postavljanje žice počet će po neslužbenim informacijama oko podneva, o čemu će biti obaviješteno i lokalno stanovništvo. Zbog osjetljivosti operacije vojska ne daje dodatne informacije, a policija nakon dolaska kamiona na pojedine granične sektore počinje istovarivati materijal za prepreke i zatvara prostor, pa pristup nije dopušten ni novinarima.

Prema neslužbenim informacijama na koje se prije nekoliko dana pozivala televizijska postaja POP-TV, slovenska vlada kupila je oko 120 kilometara žice za zaštitu najosjetljivijih dijelova granice s Hrvatskom, za slučaj nekontroliranih i diisperziranih prijelaza migranata preko zelene granice.

Premijere Miro Cerar izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da bi Sloveniju danas ili sutra mogao zahvatiti val od oko 30.000 migranata koji  se kreću iz Grčke.

Zato je postavljanje fizičkih zapreka na granici s Hrvatskom potrebno zbog sigurnosti slovenskih građana, ali i zbog sprječavanja potencijalne 'humanitarne katastrofe' ako bi se taj val preko zime razlio Slovenijom i Europom u zimskim uvjetima, naglasio je Cerar.

Ljubljansko 'Delo' u srijedu piše o postavljanju ograde na slovenskoj schengenskoj granici kao o signalu Cerara Europi i 'zadnjem pozivu na europsku solidarnost', te povećanje pomoći Sloveniiji da se suoči sa izbjegličkim valom.

Postavljanje tehničkih zapreka na granicu s Hrvatskom koju je u zadnjih 25 dana prešlo 180.000 migranata vjerojatno je znak da se 'na sinhroniziran način završava europska spremnost za potpunu otvorenost graniica' za migrante i izbjeglice s Bliskog istoka jer je 'teško vjerovati da bi to Sloveniija učinila sama, bez privole Njemačke i Austrije', piše u glavnom komentaru vodeći slovenski list.Oči su  sada uperene u Njemačku u kojoj se je iscrpila 'unutarnja tolerantnost' pred velikim izbjeglilčkim priljevom zadnjih mjeseci, navodi list, te dodaje da je EU u velikim teškoćama jer u isto vrijeme kad 'Europa postavlja ograde migrantima' britanski premijer David Cameron postavlja EU-u uvjete pod kojima je svoju zemlju spreman zadržati u Uniji, i to zahtjeve koji nemaju veze s izbjegličkom problematikom, navodi 'Delo'.

Ljubljanski list 'Dnevnik' na naslovnoj stranici donosi pomalo ironičan glavni  naslov "Humanitarna ograda za zaštitu granice" kojim se aludira na kontradiktornu retoriku koju je kao opravdanje za postavljanje žice počeo koristiti Cerar.

List navodi kako je Cerar postavljanjem prvih kilometara ograde želio uputiti signal Europi da ipak nađe zajedničko rješenje i zaštiti vanjske granice EU-a, što joj do sada nije uspijevalo, ali da se slovenski premijer zapravo nada kako će njegov potez izazvati domino efekt u zemljama na balkanskoj izbjegličkoj ruti i postavljanje žice na drugim granicama prema Grčkoj, što je ideja koju je prije koji tjedan prvi iznio slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša.

Dopisnik STA iz Vukova Sela na hrvatskoj strani granice primijetio je na kilometar udaljenosti na slovenskoj strani slovenske vojne inženjerijske postrojbe kako s kamiona istovaruju kolute žice, ali se sa slovenske strane ne vidi ništa, a slovenska vojska službeno ne daje informacije.

Nema nikakvih informacija niti s područja Zavrča, male općine čiji je načelnik u utorak kazao da podržava akciju vlade da se postavi ograda prema Hrvatskoj, ali da nema službenih informacija o tome kada će je postaviti. 

Prijevoz izbjeglica iz Hrvatske u Sloveniju preko Dobove tijekom noći je nastavljen, pa su u Dobovu jutros stigla dva vlaka s nešto više od dvije tisuće migranata.

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Superpar stala
  SUPERPAR Goran uložio 555 kuna na Hanu: 'Jučer je baš nokte napravila i nisam siguran hoće li ući u štalu'

  Došlo je vrijeme za prvo klađenje muškaraca na svoje partnerice koje čeka prvi zadatak, a prije toga je Enis djevojkama dao rukavice da izaberu koje će boje biti njihovi timovi

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!