Hrvatska / Izbori za Europski parlament 2019.

POVLAŠTEN POLOŽAJ U SABORU

DIP: 'Mišljenje nismo donijeli pod pritiskom HDZ-a. Ima drugih kandidata osim Marasa'

DIP: 'Mišljenje nismo donijeli pod pritiskom HDZ-a. Ima drugih kandidata osim Marasa'
RTL

DIP upozorava da redovna aktivnost saborskog zastupnika ne može biti korištena za izbornu promidžbu

Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski ustrajao je u četvrtak u stavu da saborski zastupnik, koji je kandidat na izborima za Europski parlament, ne može imati povlašteni položaj u odnosu na druge kandidate, te da njegova redovna aktivnost ne može biti korištena za izbornu promidžbu.

Saborskim je zastupnicima pozornost na to ranije u četvrtak skrenuo predsjednik Sabora Gordan Jandroković, naglašavajući da kandidati ne smiju u sabornici isticati promidžbene materijale, odnosno poruke i slogane. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Razljutilo je to SDP-ovca Gordana Marasa koji već duže vrijeme u sabornicu dolazi s računalom na kojem je naljepnica s njegovim sloganom za izbore za Europski parlament.

Predsjedavajući Furio Radin upozorio ga je na to, no SDP-ov zastupnik nije ju htio skinuti pa je Radin prekinuo sjednicu, a nakon stanke mu zaprijetio oduzimanjem riječi i udaljavanjem sa sjednice.

U sabornici ima i drugih kandidata osim Marasa

Hojski tumači kako bi se Maras svojim ponašanjem doveo u  povlašteniji položaj u odnosu na kandidate koji nisu zastupnci. "U sabornici ima još zastupnika koji su kandidati, a koji nisu posegnuli za tim, pa zaključite", odgovorio je novinarima na pitanje je li Maras u pravu. 

Naglašava i kako nije sporan zastupnički posao, ali jesu promidžbeni slogani i plakati. "Ključna je stvar jednakost svih kandidata, a oni koji nisu zastupnici nemaju jednakopravan položaj", kaže član DIP-a i dodaje da je u ovom trenutku "malo preuranjeno" govoriti o njima. 

Postoji administrativna sankcija gubitka naknade troškova promidže, ali to dolazi u obzir tek nakon dostave svih izvješća o troškovima, pojašnjava Hojski.

Ne želi prejudicirati što će DIP učiniti ako Maras ne makne laptop s promidžbenom naljepnicom, ali pretpostavlja da će se DIP obratiti SDP-u i upozoriti je da je počela izborna promidžba i na moguće posljedice.

Objasnio je i zašto je DIP o svemu donio mišljenje, a ne odluku. "Smatramo da je za prvi dan kampanje to dovoljno da zastupnici shvate naš sav, išli smo prvo s upozornjem, a onda ćemo vidjeti što će se dalje napraviti", istaknuo je Hojski. 

Maras je, naime, tumačeći kako nije prekršio zakon, isticao da mišljenje DIP-a nije obvezujuće, odnosno da izborno povjerenstvo mora dati odluku na koju se može žaliti Ustavnom sudu. 

Nije bilo nikakvih pritisaka, pa ni HDZ-ovih

Član DIP-a odlučno je odbacio teze da je Povjerenstvo svoje mišljenje donijelo pod pritiskom HDZ-a. "Apsolutno odbacujem tu tezu, odluka je jednoglasna, nikakvih pritisaka nije bilo", naglasio je Hojski. 

Upitan za tvrdnje da DIP trenira strogoću i da nikad nije postupio na sličan način, kaže da se ne sjeća sličnih slučajeva. 

"U DIP-u sam od 2015., ne sjećam se sličnih slučajeva jer da ih je bilo, dali bi takva mišljenja i prije", rekao je Hojski koji je, s obzirom na događaje oko Brexita, potvrdio da će na glasačkim listićima biti imena 12 zastupnika.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Matthew Gray Gubler
  odlični glumci, odlični ljudi Glumci kriminalističke serije 'Zločinački umovi' objavili predivne oproštajne fotografije i porukama dirnuli obožavatelje

  Iako u kriminalističkoj seriji 'Zločinački umovi' glume opake likove, objave na društvenim mrežama otkrile su kako su članovi glumačke postave izrazito osjećajni i sentimentalni

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!