Novosti / Hrvatska

analiza pravobraniteljice

Institucije su mogle spasiti 9 od 17 ubijenih žena? Bile su upozorene na nasilje, ali nisu reagirale

Institucije su mogle spasiti 9 od 17 ubijenih žena? Bile su upozorene na nasilje, ali nisu reagirale
Davor Puklavec/Dusko Jaramaz/PIXSELL

U periodu od 2016. do 2018. u deset slučajeva nasilja pronađeni su propusti

U slučajevima najmanje devet žena i jednog muškarca, koje su u protekle tri godine ubili njihovi partneri ili, u jednom slučaju drugi članovi obitelji, policija, sud i centar za socijalnu skrb nisu napravili sve što im stoji na raspolaganju kako bi ta ubojstva spriječili, piše u srijedu Jutarnji list pozivajući se na analizu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pravobraniteljica je, navodi Jutarnji list, dubinski analizirala ukupno 17 slučajeva ubojstava počinjenih od početka 2016. do kraja 2018. godine, a u deset slučajeva pronađeni su propusti - službe su bile upozorene na nasilje, ali nisu (adekvatno) reagirale, navodi dnevnik.

Nasilnici su, piše Jutarnji list, gonjeni prekršajno, kažnjavani iznimno blago, u jednom je slučaju žrtva kažnjena zajedno s počiniteljem, u drugom policija nije znala da je počinitelj već suđen za 28 nasilničkih djela, u trećem je sud odbio izreći zaštitne mjere jer počinitelj dan nakon nasilja više nije nasilan...

"U većini analiziranih slučajeva okidač za ubojstvo bila je odluka partnerice da napusti supruga te neadekvatna ili spora reakcija nadležnih tijela. Iako se radi o rizičnom faktoru najvišeg stupnja, vrlo rijetko nadležna tijela, pa čak i obiteljska okolina, shvaćaju ovaj signal kao ključan u zaštiti žrtve. Često i same najave ubojstva ili prijetnje ubojstvom od strane ubojica nisu dovoljne da bi se ozbiljno shvatile te da bi se na njih brzo i adekvatno reagiralo od strane policije. Ovakav stav nadležnih tijela i okoline ukazuje na nepostojanje društvene svijesti o opasnosti obiteljskog nasilja kao šireg društvenog problema", zaključuje pravobraniteljica Ljubičić u svojem Izvješću za 2018. godinu, piše Jutarnji list.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Mihajlo, Pogresan covjek
  Večeras u 20 sati Mihajlo dolazi u zatvor i prijeti Crnom da preuzme Sarinu krivnju

  Inspektorica Sonja privodi Saru i na sve načine pokušava od nje iznuditi priznanje da je udarila svog oca automobilom.

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!