Novosti / Hrvatska

Izmjene zakona

Od 2020. godine: Hrvatska dobiva Visoki kazneni sud - vodit će ga Ivan Turudić

Od 2020. godine: Hrvatska dobiva Visoki kazneni sud - vodit će ga Ivan Turudić
Patrik Macek/PIXSELL

Javnosti će biti dostupni podatci o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih subjekata, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić

Državni inspektorat, koji će s radom započeti 1. travnja, radit će u zgradi Ine u Šubićevoj, koju će država zakupiti do kraja ove godine, a tada i kupiti od Ine, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada. 

Vlada je, naime, dala suglasnost Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta da s Inom sklopi ugovor o zakupu poslovnog prostora u sklopu Inine poslovne zgrade u Šubićevoj, a za potrebe smještaja Državnog inspektorata i drugih tijela.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema toj odluci Vlade, zgrada Ine (odnosno zagrada Ina Naftaplina) u Šubićevoj treba se početi koristiti od 1. travnja kao uredski prostor za obavljanje poslova Državnog inspektorata te ostalih tijela.

Ugovor o zakupu sklopit će se na određeno vrijeme, od 1. travnja do 31. prosinca ove godine, a ugovorne strane - Republika Hrvatska i Ina, će nakon isteka ugovora o zakupu pristupiti kupoprodaji tog prostora, istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Kako se obrazlaže u Vladinoj odluci ugovorom o zakupu država i Ina ujedno "suglasno izjavljuju namjeru da do 31. prosinca 2019. godine sklope kupoprodajni ugovor za kupnju navedenog poslovnog prostora, prema tržišnoj vrijednosti nekretnine (fer vrijednosti), a koja će se utvrditi sukladno posebnim propisima kojima se uređuje procjena vrijednosti nekretnina". 

Novac za plaćanje zakupnine osiguran je u proračunu Državnog inspektorata, na aktivnosti administracija i upravljanje, rekao je ministar Horvat, ne iznoseći na sjednici Vlade koliki će biti trošak zakupa Inine zgrade u Šubićevoj. 

Inače, u zgradi Ine u Šubićevoj je 8. listopada 1991. održana povijesna sjednica Hrvatskog sabora na kojoj je jednoglasno donesena Odluka o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. 

Registar stvarnih vlasnika tvrtki bit će javno dostupan

Vlada je Saboru na donošenje uputila izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma prema kojima će registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj biti javno dostupan.

Javnosti će biti dostupni podatci o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih subjekata, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić

Europske direktive omogućuju zemljama članicama da registar stvarnih vlasnika otvori javnosti, uz uvjet registracije putem interneta i plaćanja naknade, koja ne smije premašivati administrativne troškove stavljanja informacije na raspolaganje, uključujući i troškove održavanja i daljnjeg razvoja registra, objašnjava ministar, najavljujući da će to do kraja ove godine biti propisano pravilnikom o registru stvarnih vlasnika. 

Kao važne novine izdvaja da se uvode i novi obveznici provedbe mjera sprječavanja  pranja novca i financiranja terorizma - pravne i fizičke osobe koje se bave pružanjem usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta te pružanjem skrbničke usluge novčanika radi držanja, pohrane i prijenosa virtualnih valuta. 

Novost je i da se kod provođenja mjera dubinske analize stranke od strane banaka i drugih obveznika propisuju novi čimbenici rizika koji mogu upućivati na potencijalno viši rizik, kao što su recimo transakcije povezane s naftom, oružjem, plemenitim kovinama, duhanskim proizvodima i drugo. 

Zašto je ovlastio suca Turudića za poslove Visokog kaznenog suda: Zašto ne?

Hrvatska dobiva novo pravosudno tijelo - Visoki kaznei sud koji bi od 2020. trebao odlučivati o žalbama na kaznene presude.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković Visoki kazneni sud označio je bitnim zbog ujednačavanja sudske prakse, a na pitanje zašto je ovlastio baš Turudića, odgovorio je protupitanjem: "Zašto ne?". "Imam dobra iskustva s njim, mislim da ćemo taj posao obaviti dobro jer ćemo ga raditi zajednički. Imamo skupinu ljudi u ministarstvu koji na tome već rade", rekao je Bošnjaković.

 Naveo je i kako postoji nekoliko prijedloga za lokaciju novog suda, a tijekom postupka osnivanja vidjet će i odlučiti gdje će biti, dok će se suci birati na natječaju.

 Vlada je na sjednici u petak dala pozitivno mišljenje o izvješću DORH-a kojim se predlaže sklapanje nagodbe s Lučićem, kojom bi mu se isplatilo gotovo 5,5 milijuna kuna. Nagodbom je određena mjesečna renta u iznosu od šest tisuća kuna, i to od 4,500 kuna na ime tuđe pomoći i njege te 1500 kuna na ime vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata.

 Inače, Lučić je početkom veljače djelomično dobio spor radi naknade štete protiv Grada Šibenika i RH, no na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Općinskog radnog suda žalio se DORH. Nepravomoćnu presudu Lučić je dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije, u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama i 90 postotnim invaliditetom.

Hrvatska se priprema na sve scenarije oko Brexita

Hrvatska je spremna omogućiti zaštitu prava državljanima Ujedinjenog Kraljevstva koji u njoj borave nakon Brexita 29. ožujka, no sukladno načelu reciprociteta, istaknuto je u petak na sjednici Vlade na kojoj je naglašeno i da se radi na pripremama za sve scenarije izlaska. 

Hrvatska se priprema za dva scenarija povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije - uređenog uz sporazum i neuređenoga bez sporazuma, istaknuto je u petak na sjednici Vlade, dan nakon što je britanski parlament još jednom odbacio sporazum Therese May i Bruxellesa i donio odluku o odgodi izlaska.

"S obzirom da je i dalje neizvjesno što će se dogoditi 29. ožujka, mi i druge članice EU-a radimo na planovima i scenarijima kako da se naše institucije pripreme u odnosu na posljedice koji će izlazak Velike Britanije imati na fizičke i pravne osobe, osobito za hrvatske državljane koji tamo žive, ali i na britanske državljane koji su u Hrvatskoj", kazao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, referirajući se na službeni datum razvoda Londona i Bruxellesa. 

Podsjetio je kako su brojne institucije i svi relevantni akteri stavili odgovarajuće informacije na svoje internetske stranice kako bi se građani mogli upoznati s pitanjima o kojima moraju voditi računa, te je najavio kako će se zahvaljujući radu ministarstva vanjskih i europskih poslova i drugih resora Vladi uskoro predstaviti cjelovita informacija o pripremi Hrvatske za slučaj neuređenog povlačenja. 

Državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko-Zgombić je na sjednici istaknula kako Hrvatska i dalje smatra da je "uređeni izlazak najbolji put za povlačenje jer se njime osigurava pravna sigurnost građana i poslovne zajednice na obje strane", no da se i dalje radi na pripremi za neuređeni izlazak. 

"Hrvatska je spremna omogućiti državljanima Ujedinjenog Kraljevstva koji zakonito borave u Hrvatskoj nastavak uživanja postojećih prava, ali sukladno načelu reciprociteta. Na tom tragu su u pripremi dva prijedloga zakona", najavila je Metelko-Zgombić. 

"Trenutno poduzimamo sve što je potrebno kako bi učinak mogućeg neuređenog povlačenja na živote građana bio sveden na najmanju moguću mjeru", zaključila je. 

Vlada je na sjednici usvojila Zaključak kojim se prima na znanje Informacija o pripremama Hrvatske za slučaj neuređenog povlačenja, u tekstu koji je Vladi dostavio MVEP. Zaključkom su se sva središnja tijela državne uprave zadužila da dovrše sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti kojima će s u tom slučaju osigurati odgovarajuća pripravnost.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
  SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

  „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!