Novosti / Hrvatska

jasna poruka

Onima koji podupiru mržnju i nasilje gradonačelnik poručuje: 'Vi niste Split!'

'Već sam rekao, Split nije i neće biti grad koji tolerira govor mržnje i nasilje bilo kakve vrste'

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara reagirao je u ponedjeljak na izgrede koji se posljednjih dana događaju u gradu pod Marjanom, od napada na srpske vaterpoliste na Rivi do poruka mržnje napisanih na zgradi osnovne škole u središtu grada. 

Andro Krstulović Opara je ocijenio da je to što se protekla tri dana događa u Splitu suprotno duhu uvažavanja, tolerancije i gostoljubivosti koju Split živi, njeguje i kojom se ponosi. Gradonačelnik vjeruje da je riječ o izoliranim nedjelima ljudi koji nanose štetu gradu i Republici Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Već sam rekao, Split nije i neće biti grad koji tolerira govor mržnje i nasilje bilo kakve vrste. Iscrtavanje neprimjerenih poruka i simbola na Osnovnoj školi Skalice za svaku je osudu. Protiv tih strašnih poruka moramo se boriti edukacijom i stvaranjem ozračja u kojima su ovakve i slične škrabotine apsolutno neprihvatljive. Nadam se kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i kazniti krivce koji nanose štetu našem gradu", istaknuo je splitski gradonačelnik i poručio im: "Vi niste Split!"

Priopćenje medijima gradonačelnik je poslao nakon što je danas otkriveno da je pročelje Osnovne škole Skalice osvanulo s napisanim porukama mržnje. Na zidovima je crnim sprejem nacrtano ustaško i nacističko znakovlje te su napisane poruke "Mrzim policiju", "Mrzi Srbiju", "Mrzim školu i Srbe", "Smrt", "Smrt policiji", "Stoka neodgojena" i "1945.", a policija je potvrdila da im je to jutros prijavila ravnateljica škole te da radi na slučaju kako bi otkrila počinitelja ili više njih.

To je drugi izgred u Splitu u posljednja tri dana. U subotu su rano poslijepodne na Rivi najprije verbalno, a zatim i fizički napadnuta tri vaterpolista "Crvene zvezde" od kojih su dvojica pobjegla, a jedan se spasio skokom u more. Poslije je utvrđeno da je lakše ozljeđen, a od napadača ga je spasila policija.

Izgred su osudili gotovo svi sportaši i političari iako je bilo i izoliranih slučajeva u kojima su neki gradski i kotarski vijećnici pretjerali s odobravanjem huliganskog postupanja na Rivi.

Policija je od petorice napadača uhitila trojicu, a sudac istrage popodne će odlučiti hoće li suđenje za počinjena kaznena djela iz mržnje čekati na slobodi ili u zatvoru na Bilicama.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Evo tko je našao svoju bolju polovicu zahvaljujući 'Ljubav je na selu': 'Frendica ga je vidjela u najavi emisije i nagovarala me da se javim...'
  #samoljubav Evo tko je našao svoju bolju polovicu zahvaljujući 'Ljubav je na selu': 'Frendica ga je vidjela u najavi emisije i nagovarala me da se javim...'

  Emisija 'Ljubav je na selu' u 10 sezona spojila je mnoge parove, kako pred kamerama tako i nakon snimanja!

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!