Novosti / Hrvatska

veliki skandal

Žestoke reakcije na Tajanijeve izjave o talijanskoj Istri i Dalmaciji: 'Sramotno za predsjednika EP-a'

Žestoke reakcije na Tajanijeve izjave o talijanskoj Istri i Dalmaciji: 'Sramotno za predsjednika EP-a'
Alberto Lo Bianco/IPA/PIXSELL

Osude stižu iz Hrvatske, ali i Slovenije: 'Nije prvi put da se u susjednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze'

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani svoj govor u povodu Dana sjećanja u talijanskom Basovizzzu završio je riječima "živio Trst, živjela talijanska Istra i živjela talijanska Dalmacija". 

Kako se moglo i očekivati, uslijedile su burne reakcije i u Hrvatskoj, ali i iz Slovenije.

Osuda hrvatskih europarlamentaraca

"Najoštrije osuđujem govor Tajanija u kojemu pozdravlja "talijansku Istru i Dalmaciju". Te dvije hrvatske regije dobro znaju što je talijanski teror. Ovom prilikom upoznat ću kolege sa strahotama koje su Hrvati Istre i Dalmacije proživljavali pod talijanskom vlašću", napisala je europarlamentarka Ruža Tomašić.

Najavila je i prosvjedno pismo, a ponašanje predsjednika EP-a ocijenila je nedopustivim uz napomenu: Neće to proći tek tako.

Oštro osuđujemo izjavu gosp. Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. @BiljanaBorzan: Žalosno je što je preuzeo retoriku desničara poput Salvinija. @TPicula: Nikakav revizionizam Tajanija i njegovih saveznika, kojima pripada i HDZ, neće promijeniti povijesne činjenice.

SDP je, također, osudio ovu izjavu. "Oštro osuđujemo izjavu gosp. Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša", napisali su na Twitteru. 

O ovoj temi na Twitteru se oglasila i HDZ-ova Dubravka Šuica:

"Dobro se sjeća narod Istre i Dalmacije kakav je bio talijanski teror. Razumijem da narod komemorira svoje mrtve, ali govoriti o talijanskoj Istri i Dalmaciji predstavlja relikt jednog drugog vremena."

Krstičević: 'Osuđujem takvu retoriku'

Reagirao je i ministar obrane Damir Krstičević:

"Hrvatska je samostalna i suverena država, Istra i Dalmacija su hrvatske regije s dugom poviješću i izjave talijanskog predsjednika EU parlamenta smatram neprimjerenima i osuđujem takvu retoriku", poručio je Krstičević.

Pahor pisao talijanskom predsjedniku zbog izjava Salvinija i Tajanija

Slovenski predsjednik Borut Pahor pisao je u ponedjeljak talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli u vezi s provokativnim izjavama potpredsjednika talijanske vlade Mattea Salvinija i predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju sjećanja na žrtve fojbi u nedjelju u Basovizzi kod Trsta.

Pahor je u pismu izrazio duboku zabrinutost izjavama koje su u Sloveniji većinom označene nečuvenim slučajem povijesnog revizionizma, te naveo da nije prvi put da se u susjednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze, objavili su slovenski mediji.

Izjave Tajanija i Salvinija osudilo je i slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako navodi ministarstvo u izjavi, pijetet prema žrtvama totalitarizama te tragičnog razdoblja rata i poraća kao i sjećanje na te događaje su "civilizacijski čin" i načelo na kojemu se temelji i Europska unija, ali ih se ne smije politički koristiti i njima manipulirati.

"Zato jučerašnji pokušaji jednostrane i selektivne interpretacije povijesnih događaja u pograničnom prostoru nisu u duhu tih vrijednosti. Dodatnu zabrinutost potiču zato izjave usmjerene na povijesni revizionizam, što je u suprotnosti s načelima europskog poretka koji je određen Helsinškom završnom poveljom o sigurnosti i suradnji u Europi", stoji u priopćenju ministarstva.

"U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovesnske nacije", komentirao je slovenski premijer Marin Šarec na Twitteru.

HNS: 'Očekujemo od Europske pučke stranke, ali i njihovih hrvatskih zastupnika reakciju na govor predsjednika Europskog parlamenta'        

Kandidatkinje HNS-a za EU izbore, predsjednica HNS-a Pula Kristina Bulešić i potpredsjednica Središnjeg odbora HNS-a i dogradonačelnica Trogira Ruža Kovačević Bilić, osudile su govor predsjednika Europskog Parlamenta Antonija Tajanija.

Kovačević Bilić i Bulešić već pripremaju pismo Europskoj pučkoj stranci od koje, kao i od hrvatskih zastupnika u toj grupaciji, očekuju reakciju na nedopustivu izjavu „Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.“

„Najoštrije osuđujem povijesni revizionizam predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija. Žalosti me činjenica da iredentističke ideje dolaze od osobe koja predsjeda Europskim parlamentom, institucijom koja predstavlja različite narode i kulture Europske unije, ali i jedinstvo ideje borbe svih Europljana protiv fašizma koji je nanio toliko zla, ne samo Istri i Dalmaciji, već i cijeloj Europi. Očekujem osudu i prosvjednu notu naše Vlade“, rekla je Bulešić.

Da je ovakva retorika nedopustiva smatra i dogradonačelnica Trogira Kovačević Bilić.

„Neprihvatljivo je da retorika radikalne desnice dolazi od predsjednika Europskog parlamenta. Ovo je sramotna izjava za sve koji žive u hrvatskim regijama Istri i Dalmaciji. Živjele Istra i Dalmacija!“, rekla je Kovačević Bilić.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Evo tko je našao svoju bolju polovicu zahvaljujući 'Ljubav je na selu': 'Frendica ga je vidjela u najavi emisije i nagovarala me da se javim...'
  #samoljubav Evo tko je našao svoju bolju polovicu zahvaljujući 'Ljubav je na selu': 'Frendica ga je vidjela u najavi emisije i nagovarala me da se javim...'

  Emisija 'Ljubav je na selu' u 10 sezona spojila je mnoge parove, kako pred kamerama tako i nakon snimanja!

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!