Novosti / Hrvatska

U Domovinskom ratu

Jezivi iskaz žrtve: 'Išli smo u isti razred. Silovao me. Shvatila sam da sam trudna'

Jezivi iskaz žrtve: 'Išli smo u isti razred. Silovao me. Shvatila sam da sam trudna'
Thinkstockphotos.com

Kad je saznala da je u drugom stanju, htjela je pobaciti, ali je bila u petom mjesecu trudnoće pa su je odbili


Zajedno su pohađali osnovnu školu, čak su išli u isti razred. Godinama kasnije, on je postao policijski komandir. Za vrijeme oružane agresije JNA i paravojnih postrojbi SAO Krajine na Republiku Hrvatsku, silovao je svoju prijateljicu s kojom je dijelio školsku klupu. Napravio je to pred njenom obitelji, u njenom domu u okolici Karlovca, a sve zato jer je htio ušteđevinu koju je skrivala. 

Županijski sud u Rijeci je Milu Krivokuću nepravomoćno osudio na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina silovanja i pljačke civilne osobe. U listopadu 1993. godine, vlasnica kuće koja se nalazila na okupiranom području u okolici Karlovca, spavala je u sobi u prizemlju. S njom su se u sobi nalazila njena djeca, a u kući su bili i svekar i svekrva. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Čula sam da je netko ušao u kuću. Onda su ušli i u moju sobu. Iako je bio mrak razaznala sam tri muškarca s oružjem. Jednog sam prepoznala po glasu jer smo zajedno išli u školu. Bio je to Mile Krivokuća. Dobro sam ga poznavala jer je i ranije dolazio k nama", kazala je žrtva na sudu, a piše Telegram. 

Kazala je i kako ne zna s čim se bavio prije rata, ali je znala da se priključio policiji kad je rat započeo. 

Silovao ju je pred cijelom obitelji

"Jedan od njih tražio je da donesem novac na most za Brežane, no nisam ih željela poslušati. Bila je noć i padala je kiša. Zato su počeli pretraživati sobu. Razbacivali su stvari tražeći novac. Znali su da imamo novca jer je svekar bio imućan, a tog dana je prodao i jedno tele. Sin se probudio i plakao. Kći je spavala. Kada nisu našli novac, Mile me napao. Pitao me 'Zašto si uzela Hrvata'. Vikala sam i plakala. Držao mi je ruke i naredio mi da se skinem. U idućem trenutku sam je s mene povukao odjeću. Silovao me. Za to vrijeme iz gaćica su mi ispali novci. Imala sam skrivenih četiri tisuće maraka. On je uzeo dvije, a dvije mi vratio. Ona druga dvojica s puškomitraljezima bili su cijelo vrijeme u sobi", svjedočila je žrtva na Županijskom sudu u Rijeci.

Kazala je da su četnici redovito dolazili u njihovu kuću i da su ih maltretirali. Kao da sve do sad nije strašno, nedugo nakon silovanja, žrtva je shvatila da je trudna. 

Morala je napustiti svoj dom. Pobjegla je kod svoje majke u susjedno mjesto. UNPROFOR im je tri mjeseca kasnije pomogao pri povratku u Karlovac. 

"Moj suprug se cijelo vrijeme nalazio tamo. Otišao je za poslom i kada je počeo rat nije se više mogao vratiti na okupirano područje. Kada je doznao da sam u drugom stanju počeli su novi problemi. Nije se nikako mogao pomiriti s tim. Spominjao je razvod. Ja sam samo željela napraviti pobačaj, jer je to dijete bilo plod silovanja", kazala je.

Međutim komisija u Zagrebu odbila je napraviti pobačaj

"Bila sam trudna već pet mjeseci i odbili su to napraviti. Sve me to dotuklo. Preko Centra za socijalnu skrb sklonila sam se neko vrijeme. Na kraju sam u lipnju 1994. rodila dijete u bolnici Svet Duh u Zagrebu. Nisam ga željela zadržati. I moj suprug se slagao s tim. Zato sam ga dala na posvajanje preko Caritasa. To dijete nije bilo željeno i bilo je začeto silovanjem. Nisam željela da me išta podsjeća na taj događaj", prisjetila se svih situacija koje je proživjela. Tijekom suđenja pronašli su podatake u evidenciji Centra za socijalnu skrb i kod Caritasa.

Svog silovatelja nakon te kobne noći u listopadu 1993. godine više nije vidjela. Njen suprug je umro 1998. godine, a ona je od tad na lijekovima. Tek je godinama kasnije uspjela svjedočiti protiv čovjeka koji ju je silovao. Nakon svega što je proživjela, nije ni znala kakva prava ima kao žrtva ratnog zločina. 

Na sudu je svjedočila i njena kćer koja je otkrila sve što je njena majka doživjela. 

"Jednom sam u kući pronašla trudničku knjižicu, pa sam pitala mamu je li to iz vremena kada je bila trudna sa mnom ili s bratom. No, ona mi je tada otkrila da je bila silovana u ratu i da je rodila još jedno dijete. Ispričala mi je sve o tom Mili i kako je dijete dala na posvajanje", kazala je.

Krivokuća nije dostupan hrvatskom pravosuđu

Krivokuća je dao iskaz istražiteljima u Beogradu. Potvrdio je kako je radio kao vođa sektora u Odjeljenju milicije, ali negirao je sve ostalo. Priznao je samo da je s optuženom išao u školu i da se u mladosti družio s njenim suprugom. Rekao je kako je neko vrijeme s njom  bio u emotivnoj vezi, ali da nikada nije bio u njihovoj kući. Za optužbe je rekao da mu podmeću. Tvrdio je kako je razlog osveta, jer je u vrijeme rata otkrio skriveno oružje u domovima nekih ljudi koji su živjeli u SAO Krajini.

No, sud mu ipak nije povjerovao. U presudi piše da je neuvjerljiv. Prvo je tvrdio da nije bio u kući svoje žrtve, a onda da je bio. Kazao je kako je sa žrtvom imao emotivnu vezu, a istovremeno je rekao da je privodio njoj bliske ljude.

"Pa zar bi ta žena bila u emotivnoj vezi s čovjekom koji joj je maltretirao svekra u čijoj je kući ona živjela s djecom", zapitalo se sudsko vijeće u presudi i podsjetilo da je Krivokućina žrtva, čim je stupila na slobodan dio hrvatskog teritorija, tražila način kako da abortira trudnoću. Sud ima mišljenje kako to ne bi napravila da se radilo o djetetu koje je bilo plod emotivne veze o kojoj je Krivokuća pričao. 

Izrečeno mu je 12 godina zatvora, ali još uvijek samo nepravomoćno. Ukoliko presuda postane pravomoćna, a Krivokuća i dalje bude nedostupan Hrvatskoj, država može Srbiji ustupiti izvršenje dosuđene zatvorske kazne. U tom slučaju kaznu bi odslužio u Srbiji, piše Telegram

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Evo tko je našao svoju bolju polovicu zahvaljujući 'Ljubav je na selu': 'Frendica ga je vidjela u najavi emisije i nagovarala me da se javim...'
  #samoljubav Evo tko je našao svoju bolju polovicu zahvaljujući 'Ljubav je na selu': 'Frendica ga je vidjela u najavi emisije i nagovarala me da se javim...'

  Emisija 'Ljubav je na selu' u 10 sezona spojila je mnoge parove, kako pred kamerama tako i nakon snimanja!

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!