Novosti / Hrvatska

UPITNICI NA SVE STRANE

Muci Krstičevića nema kraja: Nakon propale nabave aviona, potonuli i ophodni brodovi?

Muci Krstičevića nema kraja: Nakon propale nabave aviona, potonuli i ophodni brodovi?
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Krstičević je ozbiljno doveo u pitanje nastavak proizvodnje broda namjenjenog za Ratnu mornaricu

“Ne mogu odgovoriti na hipotetsko pitanje. Nakon što se provedu sva ispitivanja i pokažu rezultati, donijet ćemo konačnu odluku”, odgovorio je ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević na pitanje hoće li ove godine biti nastavljena proizvodnja obalnog ophodnog broda za Ratnu mornaricu.

Brodosplit je nedavno Ratnoj mornarici isporučio prototip, odnosno nultu seriju broda koji je sada na ispitivanju. Ministar obrane je posebno naglasio kako se s projektom kasni četiri godine, ali i poručio kako je neizvjestan nastavak ovog projekta, javlja Jutranji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović s tvrtkom Brodosplit još je 2014. godine potpisao ugovor o gradnji pet obalnih vojnih brodova vrijedan 385 milijuna kuna. Prvi brod trebao je biti završen u roku od 15 mjeseci, a svi brodovi su trebali biti završeni prošle godine. No rok je pomaknut za pune četiri godine, dok je prošle godine isporučen tek prototip.

Na upit o skrivenim troškovima za nabavu borbenog zrakoplova Krstičević je izjavio da je 'po tom pitanju sve rekao' te da u četvrtak u Saboru očekuje argumentiranu raspravu o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 Barak od Izraela, javlja Hina.

Upitan postoje li dodatni skriveni troškovi za nabavu izraelskih zrakoplova F-16, nakon što je MORH objavio da je trošak delagacije na relaciji Izrael-Hrvatska iznosi 400.000 kuna te da je konzultanstkoj tvrtki Deloitte plaćeno 190.000 kuna, Krstičević je kazao kako je "po tom pitanju sve rekao".

Krstičević je nadodao kako u četvrtak u Saboru očekuje argumentiranu raspravu o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona od Izraela.

Upitan za komentar kako nitko nije tražio interpelaciju zbog Uljanika koji je 'pojeo' čitavu eksadrilu aviona te treba li 'pogurati' hrvatska brodogradilišta izgradnjom ratnih brodova za potrebe Hrvatske ratne mornarice, Krstičević je kazao da je "Hrvatska vojska tu da pomogne".

"Idemo korak po korak. Imamo mnogo drugih potreba, međutim njih moramo povezati s mogućnostima države. Kao ministar obrane volio bih da proračun bude još veći no moramo gledati na primarne zadaće i sigurnost. Za razliku od prijašnjih vlada, ova Vlada se fokusira se na obranu. Ova Vlada je u tri godine povećala proračun za skoro milijardu kuna, a mi želimo još. No moramo imati odgovornosti prema umirovljenicima i mladim ljudima", rekao je.

Na upit može li jamčiti da će Ministarstvo obrane sve najavljene nabave realizirati, Krstičević je podsjetio da je ministarstvo prošle godine "realiziralo više od tisuću postupaka nabave te da niti jedna od tih nabava nije bila obilježena oznakom tajnosti".

Novinare je zanimalo i ministrovo mišljenje o sugestiji gospodarstvenika o osnivanju centra za istraživanje novih materijala i razvoj nove opreme.

"Nedavno smo oformili Središte za borbenog vođu te Središte za besposadne zrakoplovne sustave, dok je u planu Zapovjedništvo za kibernetički prostor jer Hrvatska vojska, pored kopna, mora i zraka, želi sustavno ući i u kibernetički prostor. Stoga nam je važno oformiti odjel koji će se sustavno baviti istraživanjem i razvojem. Tijekom ove godine doći ćemo do organizacije ili tijela koje je potrebo HV-u i koja će biti u vezi s domaćim proizvođačima vojne opreme", zaključio je Krstičević.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Željko Bilić odabrao djevojke koje vodi na farmu
  Čestitamo! Željko pronašao sreću zahvaljujući 'Ljubav je na selu': 'Ženim se, a u prosincu ću postati i tata!'

  Željko je na svojoj farmi ugostio Maju Švaljug, Jacqueline Kale, Ružu Pejić i Paulinu Tomičić

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!