Novosti / Hrvatska

SEDMORICA OPTUŽENIH

Podignuta optužnica za palež vikendice Radovana Ortynskog: USKOK otkrio detalje akcije

Podignuta optužnica za palež vikendice Radovana Ortynskog: USKOK otkrio detalje akcije
PIXSELL

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv sedmero hrvatskih državljana

USKOK je D. B. (1970.), M. B. (1966.), J. H. (1987.), M. T. (1978.), I. J. (1966.), Z. I. (1970.), R. F. (1989.) optužio zbog, kako je objavljeno na službenim internetskim stranicama, ''počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u dovođenju u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, poticanja na dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja''.

''Optužnicom se prvookrivljenom stavlja na teret da je, od siječnja 2017. godine do svibnja 2018. godine, na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenog, trećeokrivljenog, četvrtookrivljenog te najmanje još jednog nepoznatog počinitelja radi zapaljenja vikend kuće u vlasništvu Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču'', navodi USKOK.

Opisuje se da je ''u cilju realizacije navedenog plana, prvookrivljeni s drugookrivljenim dogovorio da zajedno s najmanje još jednim nepoznatim počiniteljem izvrše zapaljenje predmetne vikendice te da trećeokrivljeni otputuje s drugookrivljenim na otok Brač i bude s njim cijelo vrijeme tijekom izvršenja planiranog kaznenog djela. I to kako bi se na taj način drugookrivljeni nakon izvršenja planiranog kaznenog djela, što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje udaljio s otoka Brača, a da četvrtookrivljeni bude osoba putem koje će se prvookrivljeni izvijestiti o izvršenju planiranog kaznenog djela''.

''Sukladno dogovoru, drugookrivljeni i najmanje još jedan nepoznati počinitelj su u večernjim satima 1. travnja 2017. zapalili vikendicu Ortynskog, na kojoj je nastala šteta veća od 200.000 kuna'', navodi se.

''S obzirom na to da je prilikom izvršenja kaznenog djela došlo do eksplozije i požara kojom prilikom je drugookrivljeni zadobio teške tjelesne ozljede u vidu opeklina, u cilju evakuiranja teško ozlijeđenog drugookrivljeni s otoka Brača i njegovog daljnjeg prebacivanja s područja Hrvatske na područje BiH te organizacije njegovog skrivanja, boravka i liječenja na području BiH, prvookrivljeni je u zajedničko djelovanje povezao petookrivljenog, šestookrivljenog i sedmookrivljenog koji su, sukladno dobivenim zadacima, zajedno s trećeokrivljenim i četvrtookrivljenim sudjelovali u evakuiranju i skrivanju drugookrivljenog kao i u financiranju njegovog liječenja i skrivanja u BiH i Njemačkoj'', navodi se također. 

I zaključuje da se ''u optužnici na temelju odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku predlaže produljenje istražnog zatvora protiv prvookrivljenog, drugookrivljenog, trećeokrivljenog i četvrtookrivljenog''.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • VIDEO - Ivan Vidović iz 'Zvijezda' upravo je objavio svoj prvi singl: 'Mislim da će se na spot rasplakati pola Hrvatske'
  ZVIJEZDE - LJETNI HIT VIDEO - Ivan Vidović iz 'Zvijezda' upravo je objavio svoj prvi singl: 'Mislim da će se na spot rasplakati pola Hrvatske'

  Ivan je presretan zbog mogućnosti koje mu je show stvorio

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!