Novosti / Hrvatska

SLIJEDI REKONSTRUKCIJA VLADE?

Pejčinović Burić u utrci za šeficu Vijeća Europe, Pusić: 'Mislim da ima dobre šanse'

Poziv za ovu poziciju u Vijeću Europe, Pusić je dobila prije godinu dana

Smiješi li se Mariji Pejčinović Burić nova fotelje u Strasbourgu?

I dok ona danas nije dostupna za izjave, premijer joj daje podršku:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ima sve kvalitete za preuzimanje odgovorne dužnosti tajnice Vijeća Europe", kaže Andrej Plenković.

Da ima dobre šanse smatra i bivša ministrica vanjskih poslova koja se bezuspješno natjecala za glavnu tajnicu UN-a. Poziv za ovu poziciju u Vijeću Europe i ona je dobila prije godinu dana.
  
''Ja sam rekla da s obzirom na činjenicu da me Vlada nije podržala i ne samo da nije lobirala za mene, nego su visoki dužnosnici prema mojim saznanjima lobirali direktno protiv mene u Ujedinjenim narodima, da ja nemam namjeru još jednom kroz to prolaziti. Ali ta činjenica po mom mišljenju govori da je Vijeće Europe imalo već tada nekako Hrvatsku u vidu kao zemlju iz koje bi moglo doći glavni tajnik Vijeća Europe, zato mislim da ima dobre šanse'', kazala je Vesna Pusić.

Oporbi je sporno što se natječe dok joj traje mandat, ali i to što za manje od godinu dana Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom, a pripreme idu loše iako iz Vlade poručuju da će seve bitri na vrijeme spremno.

 ''Sama činjenica da zgrada Sveučilišne nacionalne knjižnice koja bi trebala služiti kao stožer našeg predsjedanja, barem što se tiče svih događanja, je u jako lošem stanju,  vam govori o nivou spremnosti naše za preuzimanje predsjedanja", kaže Domagoj Hajduković, međunarodni tajnik SDP-a.

Ministrica Burić ne bi bila jedina koja bi za mandata otišla na međunarodnu funkciju:  Kolinda Grabar Kitarović je zbog mjesta u NATO-u napustila ono veleposlanice u SAD-u, Ivan Šimonović je s pozicije ministra pravosuđa otišao za pomoćnika glavnog tajnika UN-a. Premijer kaže da još ne razmišljaju o zamjeni - iako se već neko vrijeme za tu poziciju spekulira s imenom ministra Božinovića. 

''A ako taj proces njene kandidature bude uspješan, mi ćemo tada eventualno odlučivati o onome tko bi je mogao naslijediti", kazao je Plenković.

Slijedi li i tada šira rekonstrukcija Vlade, koja se također spominje dulje vrijeme.

"Jako daleko idete i u jako ranoj fazi'', dodaje premijer.

Ta faza bio mogla stići brzo jer će se u lipnju znati hoće li ministrica put Strasbourga, a europski izbori će biti iza nas. 

 

 

 

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Davoru nije žao što je izbacio Splićane
  NIJE MU ŽAO Davor ne žali što je izbacio Zvonu i Mateu iz showa: 'Zaslužili su to, bilo mi je dosta Mateina ponašanja'

  Iako su bili članovi klana 'Vukovi', Matea i Zvone sinoć su napustili 'Superpar'

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!