Novosti / Hrvatska

PROPALA NABAVA AVIONA

Američko veleposlanstvo: 'Svo ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta'

Američko veleposlanstvo: 'Svo ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta'
zagreb.usembassy.gov

Ostajemo predani pružanju pomoći RH pri nabavi borbenih zrakoplova, poručilo je Veleposlanstvo SAD-a

Izraelsko izaslanstvo predvođeno generalnim direktorom ministarstva obrane Udijem Adamom u četvrtak je na sastanku u Zagrebu obavijestilo ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića da Izrael ne može ispuniti obveze iz dogovora o nabavi 12 zrakoplova F-16 Barak.

S obzirom na to da je nakon sastanka u MORH-u Krstičević potvrdio da "država Izrael ne može osigurati dodatno odobrenje od SAD-a za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj", zanimalo nas je što kažu u veleposlanstvu SAD-a. 

Iako zbog djelomične blokade Vlade SAD-a  koja traje od 21. prosinca 2018.  godine Američko veleposlanstvo nije u mogućnosti javno komunicirati s medijima, dobili su - kako su naveli za RTL, posebno odobrenje iz Washingtona za objavljivanje službenog odgovora u vezi prodaje izraelskih F-16 Hrvatskoj. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima te radile na tome da se taj prijenos realizira. Ostajemo predani pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova'', istaknuli su iz američkog veleposlanstva.

''Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se omogućilo odobrenje prijenosa od strane Sjedinjenih Američkih Država. Svo ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time'', poručilo je Veleposlanstvo SAD-a. 

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Toni i Dora, 'Superpar' (thumbnail)
  NE PROPUSTITE! Koji je od njih ultimativni superpar? Upoznajte sve kandidate novog RTL-ova showa!

  Ove subote u 21.30 ne propustite prvu epizodu showa 'Superpar'! Osim Gorana i Hane te Bade i Toce, koje ste upoznali u ranijim projektima RTL-a, u nastavku otkrijte sve ostale parove!

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!