Novosti / Hrvatska

RH poziva veleposlanika u Zagreb

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH o veleposlaniku: 'Zgrožen sam. Onemogućili ste daljnju suradnju'

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH o veleposlaniku: 'Zgrožen sam. Onemogućili ste daljnju suradnju'
Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio prisustvovao je odlikovanju ratnog zločinca koji je osuđen na 15 godina zatvora

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio bit će pozvan na konzultacije u Zagreb nakon što je sudjelovao na na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog 'dana republike' RS, saznaje se iz Banskih dvora. 

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik. 

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na tom događaju.

"HDZ ne utječe na politiku HDZ BiH"

"Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

"To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", dodao je Krstičević. MVEP će tijekom dana poslati i službenu informaciju da je Del Vechio pozvan u Zagreb, kaže izvor iz Banskih dvora.

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak da je HDZ BiH stranka koja je autonomna u odlučivanju ustvrdivši kako ni hrvatska Vlada niti HDZ ne utječu na njezinu politiku.

"Dragan Čović je predsjednik HDZ-a BiH i ta stranka ima svoju autonomnost u odlučivanju. Ni na koji način Vlada RH ni HDZ ne utječu na njegovu politiku", rekao je Kuščević novinarima nakon Vladine sjednice komentirajući nazočnost Čovića u Banjoj Luci na obilježavanju neustavno proglašenog dana Republike Srpske.

Zvizdić: Slijedi prekid suradnje

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Denis Zvizdić najavio je u četvrtak kako će prekinuti suradnju s veleposlanikom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechijom zbog njegova sudjelovanja u obilježavanju 9. siječnja kao dana Republike Srpske.

"Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljnjeg osobnog kontakta i suradnje", napisao je Zvizdić na svom Twitter profilu.

On je boravak veleposlanika Del Vechija u Banjoj Luci u srijedu, kada su entitetske vlasti tamo obilježavale "dan republike", koji je odlukom Ustavnog suda proglašen neustavnim, nazvao diplomatskim skandalom i činom o kojemu se nema što raspravljati. 

Zvizdić posebice ističe kako je Del Vechio bio jedini veleposlanik neke države-članice Europske unije koji je 9. siječnja došao u Banju Luku. "Zgrožen sam prisustvom veleposlanika Republike Hrvatske Ivana Del Vechija na proslavi neustavnog dana Republike Srpske kao jedinog diplomate iz Europske unije", napisao je Zvizdić.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana je objavila novi video
  NOVI VIDEO Hana Rodić otvorila dušu: 'U osnovnoj školi bila sam najveći luzer, a u srednjoj buntovnica'

  Hana je u novom videu otkrila brojne detalje o sebi i svojoj vezi s Goranom

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!