Novosti / Hrvatska

Tehničko veleučilište u Zagrebu

Skandalozno: Dekan iz Zagreba sebi i najbližim suradnicima u tajnosti uvećao naknade

Skandalozno: Dekan iz Zagreba sebi i najbližim suradnicima u tajnosti uvećao naknade
Goran Malčić/Facebook

57 djelatnika TVZ-a ostalo je bez naknada i stimulacija, iako su se pročelnici odjela tome protivili

Goran Malčić, dekan Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, isplaćuje sebi i svojim najbližim suradnicima, prodekanima Marku Horvatu, Marinku Žagaru i Borisu Uremoviću jako visoke naknade.

Telegram je na uvid dobio dokumente u kojima se vidi kako im naknade iznose između osam i deset tisuća kuna pa su njihova mjesečna primanja s tim dodacima narasla na 20 do 26 tisuća kuna neto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tehničko veleučilište Zagreb je obrazovna ustanova koja godišnje uprihoduje oko 34 milijuna kuna. Dekanov potez nije se svidio većini djelatnika jer su oni istovremeno ostali bez većeg dijela naknada ili su im čak u potpunosti ukinute. Naknade koje su se svima uobičajeno isplaćivale na TVZ-u, kretale su se u prosjeku oko tri tisuće kuna.

Ministarstvo traži objašnjenja

Ove naknade dekan je za sebe i prodekane dogovorio bez znanja Upravnog vijeća, tijela koje mu je nadređeno u vođenju veleučilišta. Time je prekršio Statut. Bez ikakve prethodne obavijesti 57 djelatnika TVZ-a ostalo je bez naknada i stimulacija, iako su se pročelnici odjela tome protivili.

Nakon poteza dekana, oštećeni djelatnici obratili su se Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Za Telegram je potvrđeno da će od Tehničkog veleučilišta u Zagrebu zatražiti provjeru prijavljenih nepravilnosti, odnosno očitovanje dekana i Upravnog vijeća

Nezadovoljstvo na ovom veleučilištu vlada još od trenutka izbora Malčića za dekana, budući da je osvojio svega 34,38 posto glasova članova Stručnog vijeća ove akademske institucije.

Na natječaj za dekana TVZ-a javila su se četiri kandidata – Časlav Dunović, Goran Malčić, Bojan Nožica i Sarajko Baksa. Stručno vijeće, kao prva instanca, prihvatilo je kandidature kao valjane, a potom i davalo svoje mišljenje te složilo "rang listu" kandidata po broju glasova koja je potom upućena Upravnom vijeću. Na Stručnom vijeću najviši broj glasova, njih 18 pripalo je Časlavu Dunoviću. Goran Malčić dobio je podršku 11 članova, Bojan Nožica 3, a Sarajko Baksa nije dobio nijedan glas.

Upravno vijeće odlučilo je izabrati Gorana Malčića za novog dekana TVZ-a

U prijavi, zbog koje Ministarstvo traži očitovanje Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, opisano je kako je dekan spornu odluku o isplati dodatka sebi i prodekanima donio mimo propisa. Odluka je potpisana između kraja listopada i sredine studenog, dodatni iznos isplaćen im je već s plaćom za listopad.

Isto tako, dekan je sebi i prodekanima potpisao trajnu naknadu, čime je ponovno prekršio Statut TVZ-a. Naime, bez suglasnosti Upravnog vijeća dekan ima pravo sam potpisati pravni posao, odnosno isplatu s računa Veleučilišta, do sto tisuća kuna. Prema obračunu iznosa naknada čiju je isplatu Malčić odobrio, TVZ bi njemu i prodekanima u godinu dana isplatio oko 800 tisuća kuna bruto.

Tako bi dekan, uz plaću što mu ju isplaćuje Ministarstvo, koja iznosi oko 15 tisuća kuna, s dodacima u konačnici dobivao nešto više od 23.700 kuna. Slične iznose dobivali bi njegovi prodekani.

Upravno vijeće tražilo je štednju

Nakon što je sebi i svojim najbližim suradnicima podigao naknade, Malčić je srezao naknade velikom broju djelatnika. Tako je, u ukupnom zbroju, iznos naknada pao. Zato je prema Upravnom vijeću prezentirana ušteda na koju je novo vodstvo TVZ-a i obvezano.

Upravno vijeće tražilo je štednju, a rezanjem naknada djelatnicima, te podizanjem onih koje isplaćuje sebi i svojim najbližim suradnicima, Malčić smatra da je u tom segmentu uspješno krenuo u svoj mandat. Na upit Telegrama o problematičnim naknadama dekan nije odgovorio. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!