Novosti / Hrvatska

VAPAJ NAKON UDARA HZZO-a

'Mnogi dijabetičari neće imati novca za doplatu na inzuline koji im život znače'

'Mnogi dijabetičari neće imati novca za doplatu na inzuline koji im život znače'
Thinkstockphotos

Već sada prijeti eksplozija u troškovima liječenja komplikacija dijabetesa, u opasnosti je cijelo hrvatsko zdravstvo

Informacija da HZZO uvodi doplatu na gotovo sve inzuline, ostavila je dijabetičare i dijabetičarke u šoku - nije im jasno kako se opet preko njihovih pleća prelamaju rezanja u zdravstvu, a o posljedicama ih je strah i razmišljati.

''Uvode nam doplatu na ono bez čega ne možemo živjeti'', upozoravaju i dodaju da je ionako prehrana za dijabetičare vrlo skupa pa se mnogi i ne mogu toga pridržavati. Još kad se tome doda stres i poskupljenje inzulina te rezanje prava na trakice za šećer – pitaju se: Kakva je ovo država?  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon što smo saznali za najnoviji udar iz HZZO-a na dijabetičare - o čemo smo ranije opširno pisaliprovjerili smo odmah što kane poduzeti u Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga, a zatražili smo i odgovore HZZO-a na pitanja zašto je i temeljem kojih kriterija HZZO donio ovakvu odluku, kao i jesu li svjesni mogućih posljedica – njih do zaključenja ovoga teksta nismo dobili.
''Posljedice ove odluke će biti nesagledive jer mnogi od dijabetičara neće imati financijske mogućnosti plaćati doplatu na inzuline koji im život znače'', upozorila je za Vijesti.hr predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU) Zrinka Mach.

Podsjetila je da su i dosad na konferencijama za medije, kao i u kontaktu s HZZO-om upozoravali da ''financijsko opterećenje vezano za lijekove ne bi trebalo stalno prebacivati na teret dijabetičara''.

''Ovakvim potezima HZZO će dugotrajno dovesti do povećanja broja dijabetičkih komplikacija koje su najskuplji segment u liječenju dijabetesa te dovesti u opasnost cijelo hrvatsko zdravstvo jer nam već sada prijeti eksplozija u troškovima liječenja komplikacija'', istaknula je Mach.

''HSDU poduzima i poduzimat će sve moguće korake kako bi se postiglo rješenje koje ne ide na štetu dijabetičara'', istaknula je i poručila: ''Ukoliko bude potrebno, iskoristit ćemo i sva dopuštena zakonska sredstva kako bi zaštitili prava dijabetičara te osigurali dosadašnji standard u liječenju dijabetesa''.
Podsjetimo, dijabetes je sedmi uzrok smrti u svijetu, a svake godine od njega u svijetu umre 4,5 milijuna ljudi. U Hrvatskoj je registrirano 254.000 dijabetičara, no procjenjuje se da ih zapravo ima čak 450.000. Naime, oko 200.000 je onih kod kojih bolest još nije registrirana.

Na liječenje dijabetesa i komplikacija prouzrokovanih njime troše se u Hrvatskoj značajna sredstva. Kako se moglo čuti prilikom nedavnog obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, prema posljednjim podacima čak oko 11,5 posto ukupnog proračuna zdravstva troši se na dijabetes, od čega gotovo 90 posto odlazi na liječenje komplikacija koje uzrokuje šećerna bolest.

Kako kažu – ''bolest koja ne boli, ali razara. A kada razori, onda je kasno i nema natrag''. Pritom valja imati na umu da prognoze nisu ohrabrujuću jer se očekuje daljnji porast broja oboljelih uz daljnji porast troškova za liječenje. Jedino rješenje je prevencija, u niz je navrata već opetovala struka, i to ne samo prevencija šećerne bolesti – dijabetesa, nego i prevencija nastanka komplikacija bolesti u oboljelih. 

Izdvojeno

 • Marijana Batinić
  Na otoku sreće Marijana Batinić objavila predivnu fotografiju okupana suncem 'Duša mi je more'

  RTL-ova voditeljica oduševila je pratitelje na društvenim mrežama novom fotografijom

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!