Novosti / Hrvatska

pohvalna akcija u kostreni

Košarkom protiv dijabetesa: 'Od 400 tisuća oboljelih, samo 25 posto Hrvata svjesno je svoje bolesti'

Na košarkaškom terenu u Kostreni košarka vodi bitku protiv dijabetesa. Djeca dokazuju da su borci tu i izvan terena

Stručnjaci kažu - širi se poput epidemije i postaje jedan od glavnih zdravstvenih problema. U Kostreni se danas okupila Košarkaška ekipa djece s dijabetesom. Došli su iz svih dijelova Hrvatske, kako bi podigli svijest o toj bolesti. 

Akcija se tradicionalno održava u spomen na hrabru djevojčicu - Enu Cvečić, koja je bitku s tom bolešću izgubila.

Na košarkaškom terenu u Kostreni košarka vodi bitku protiv dijabetesa. Djeca dokazuju da su borci tu i izvan terena. Jan je obolio s deset godina, simptomi su bili podmukli. Teško ih je prepoznati.

"Ja sam taj dan povraćao puno, imao sam temperaturu i na kraju smo u dva sata otišli u bolnicu. Sada sam se na sve naučio, puno zdravije se hranim, bolje je zapravo", kaže Jan Kukić iz Slavonskog Broda. 

To je dijabetes tipa 1. Razlikuje se od Tipa 2, koji pogađa ljude u kasnijim godinama i prepoznatljiv je po višku kilograma. Janovi su roditelji mislili da je u pitanju gripa.

"Pao je u komu, nismo u prvi mah primijetili te simptome. Bilo je ljeto, sve je bilo kao ajde ima neka viroza, dok nije bilo maltene kasno, kad smo došli u bolnicu, kad su rekli da se bore za njegov život, tad smo shvatili koliko je to zaista opasno", priča njegov otac Toni. 

Sve je veća smrtnost oboljelih od dijabetesa. Godišnje umre više od 2330 ljudi. Svaki drugi oboljeli ima problem sa srcem i očima, a najčešće komplikacije su moždani ili srčani udar. Smatra se da čak 400 tisuća ljudi u Hrvatskoj ima šećernu bolest. 

"Od tih 400 tisuća samo 25 posto zna da su uopće dijabetičari, od tih 25 posto samo je 25 posto uopće dobro liječeno i tek mali broj je dobro liječenih dijabetičara na sveukupni broj, što je zapravo poražavajuće, a oni zapravo ovaj sustav zdravstveni koštaju najviše", priča liječnik Ivan Andrijašević. 

Bolest se otkriva redovitom kontrolom krvi. Liječnici poručuju da se s dijabetesom može kvalitetno živjeti. Sport pomaže u borbi.

"Svaki sport u biti snižava dijabetes, bitno je da troše energiju, kako bi potrošili ugljikohidrate i ove godine smo uspjeli okupit igrače koji imaju dijabetes da pokažemo da su oni jednaki, kao i svi drugi igrači", kazao je trener Zlatko Maroić.

A ovakve akcije su dobrodošle jer svake tri sekunde u svijetu se dijagnosticira novi slučaj dijabetesa.  

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Armin Malikić
  'ZVIJEZDE - LJETNI HIT' U 'Zvijezde' stiže budući doktor kojemu je glazba u krvi, a njegovog se vokala ne bi posramile ni najveće svjetske pop zvijezde!

  Među šarolikim društvom koje će ovoga vikenda stati na dobro znanu pozornicu, našao se i 27-godišnji Armin, talentirani mladić osebujnog stila, glasa i plesnih pokreta.

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!