Novosti / Hrvatska

Grabar-Kitarović u Parizu

Predsjednica za RTL o otkazivanju puta u Marakeš: 'To je bila moja samostalna odluka'

Predsjednica smatra kako će događaj obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata ujediniti velik dio svijeta

U Parizu se obilježava stogodišnjica završetka prvog svjetskog rata, a glavni događaj će se održati sutra podno Slavoluka pobjede.

Na svečanost je već stigla i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja će u društvu još sedamdesetak svjetskih državnika sudjelovati i na Pariškoj konferenciji za mir.

Po dolasku je predsjednica posjetila izložbu fotografija hrvatskog putopisca Davora Rostuhara "Hrvatska puna boja".

S našim Petrom Panjkotom razgovarala je o aktualnim događajima.

100 godina od završetka prvog svjetskog rata, kakva su vaša promišljanja o tome?

Mislim da je ovo iznimno bitno, simbolična konferencija i događaj na kojem će se ujediniti veliki dio svijeta, gdje ćemo odati počast svim poginulima, ali i nekakav zalog za budućnost bez ratova, posebno na našem kontinentu gdje je i projekt Europske unije bio usmjeren prvenstveno tome da se odagna bilo kakva mogućnost ratova na teritoriju.

VEZANE VIJESTI:

Bit će tamo i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, što ćete mu, ako Vas pita, reći zašto nećete doći u Marakeš idućeg mjeseca?

Odlučit će se to na razini Vlade tko će sudjelovati. Ja sam jednostavno procijenila da u okolnostima koje su se u međuvremenu pojavile i zbog same tematike konferencije, da je bolje da sudjeluje netko od resora koji se izravno bave time, dakle, eventualno unutarnji poslovi ili Ministarstvo vanjskih poslova, koje je bilo nositelj cijelog postupka pregovaranja te konvencije, ali, kako je rekao premijer Plenković, Vlada će to razmotriti i donijeti odgovarajuću odluku.

Premijer je rekao da ste baš vi pozvani?

To nema veze. Gledajte, to nije ni prvi ni posljednji put da se neću odazvati na neki poziv iz bilo kojeg razloga, bilo da su razlozi ili osobne prirode, zbog nemogućnosti sudjelovanja zbog ranije dogovorenih događaja, ili zbog unutarnjepolitičke situacije. Kao što znate, kroz ovih nekoliko godina mandata, otkazivala sam niz događaja iz različitih razloga. U ovom trenutku procjenjujem da mislim da je bolje da sudjeluje netko iz resora, iako, naglašavam još jednom, ta se konvencija ne potpisuje i ona je neobvezujuća. Dakle, iz nje svaka država može izabrati onaj dio koji odgovara njezinom ustroju, ali ni na koji način ne želim da ona bude prijeporno pitanje niti u hrvatskom društvu niti u međunarodnim odnosima. Evo, i slovenski premijer je rekao da se podigla prevelika prašina oko te konvencije tako da je treba analizirati na razini resora. Tu odluku sam donijela samostalno, a razmišljam o tome još od osmog mjeseca. Kao što ste vidjeli, nisam o tome javno govorila u New Yorku, zato što sam već tada imala zadrške i već tada sam predložila svojim savjetnicima da komuniciraju da je moje mišljenje da bi trebalo sudjelovati na razini resora, ali Vlada će donijeti odluku.

Predsjednicu u Parizu prati naš reporter Petar Panjkota, koji se uživo javio u emisiju RTL Danas. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Armin Malikić
  'ZVIJEZDE - LJETNI HIT' U 'Zvijezde' stiže budući doktor kojemu je glazba u krvi, a njegovog se vokala ne bi posramile ni najveće svjetske pop zvijezde!

  Među šarolikim društvom koje će ovoga vikenda stati na dobro znanu pozornicu, našao se i 27-godišnji Armin, talentirani mladić osebujnog stila, glasa i plesnih pokreta.

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!