Novosti / Hrvatska

Ostaje pri svom

Predsjednica o tenzijama s Vladom: 'Nema veze što sam ja dobila poziv u Marakeš. Neka Vlada odredi tko će ići'

Predsjednica kaže kako je procijenila da je bolje da na konferenciju ide netko iz ministarstva

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Parizu, gdje sudjeluje na obilježavanju sto godina od kraja Prvog svjetskog rata.

Na pitanje novinara RTL-a Petra Panjkote, da na konferenciji sudjeluje i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres te što će mu reći jer neće sudjelovati na Marakeškoj konferenciji, predsjednica je komentirala nesporazume koji su nastali na relaciji Pantovčak-Banski dvori. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rekla je da će se na razini Vlade odlučiti tko će sudjelovati na konferenciji.

"Ja sam jednostavno procijenila da u okolnostima koje su se u međuvremenu pojavile i zbog same tematike konferencije, da je bolje da sudjeluje netko od resora koji se izravno bave time, dakle, eventualno unutarnji poslovi ili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je bilo nositelj cijelog postupka pregovaranja te konvencije, ali, kako je rekao premijer Plenković, Vlada će to razmotriti i donijeti odgovarajuću odluku", rekla je predsjednica. 

Na pitanje reportera RTL-a kako je premijer Plenković rekao da je baš ona pozvana na konferenciju, odgovorila je: 

"To nema veze. To nije ni prvi ni posljednji put da se neću odazvati na neki poziv iz bilo kojeg razloga, bilo da su razlozi ili osobne prirode, zbog nemogućnosti sudjelovanja zbog ranije dogovorenih događaja, ili zbog unutarnjepolitičke situacije. Kao što znate, kroz ovih nekoliko godina mandata, otkazivala sam niz događaja iz različitih razloga. U ovom trenutku procjenjujem da mislim da je bolje da sudjeluje netko iz resora, iako, naglašavam još jednom, ta se konvencija ne potpisuje i ona je neobvezujuća. Dakle, iz nje svaka država može izabrati onaj dio koji odgovara njezinom ustroju, ali ni na koji način ne želim da ona bude prijeporno pitanje niti u hrvatskom društvu niti u međunarodnim odnosima."

"Tu odluku sam donijela samostalno, a razmišljam o tome još od osmog mjeseca. Kao što ste vidjeli, nisam o tome javno govorila u New Yorku, zato što sam već tada imala zadrške i već tada sam predložila svojim savjetnicima da komuniciraju da je moje mišljenje da bi trebalo sudjelovati na razini resora, ali Vlada će donijeti odluku", rekla je Grabar Kitarović.

Kad je riječ o poreznoj reformi koju je predložila Vlada, predsjednica je ustvrdila: 

"Idemo u pravom smjeru, puno je bolje da su ljudima povećaju plaće nego da se ide na smanjenje PDV-a jer sami mogu raspolagati novcima kako žele. Je li ta mjera dovoljna, vidjet ćemo".

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Filip Hrgović
  Uživo iz Washingtona! Prijenos boksačkog meča Hrgović vs. Corbin večeras na RTL-u!

  Budite uz hrvatskog najboljeg boksača Filipa Hrgovića u borbi za naslov prvaka svijeta!

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!