Novosti / Hrvatska

Zanimljivi rezultati

Dubrovnik: Koliko se zadržavaju i koliko troše gosti s kruzera? Dnevna potrošnja duplo veća

Istraživanje Hrvatskog instituta za turizam objavilo svoje rezultate

Koliko se dugo putnici s kruzera zadržavaju u Dubrovniku, koliko su stari, što im je lijepo, što im se ne sviđa i koliko su bili laki na novčaniku 2018. godine?

Sve je to u svom istraživanju ispitao Hrvatski institut za turizam. Rezultate je doznao novinar RTL-a na Četvrtom Europskom festivalu turizma i strategije u Dubrovniku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prosječna starost im je 49 godina. Više od 90 posto njih u Dubrovnik dolazi po prvi put. U njemu se zadrže u prosjeku 5 sati i za to vrijeme, svaki od njih, barem jednom otvori novčanik

„U prosjeku putnici troše 58 eura, po izlasku s broda odnosno boravku, a članovi posade negdje oko 28 eura“, rekla je Zrinka Marušić s Instituta za turizam.

Dnevna potrošnja putnika s kruzera skočila je za duplo od posljednjeg istraživanja iz 2006. godine. Danas dolaze putnici veće platežne moći, najbrojniji među njima su Britanci i Amerikanci. Svaki deseti putnik s kruzera u Dubrovniku će kupiti autohtoni prehrambeni proizvod, a čak dvije trećine njih neće iz grada otići bez suvenira

Iako posjet Dubrovniku u gotovo svim segmentima ocjenjuju s odličnim, zanimljivo je kako su upravo ponudu u dubrovačkim dućanima ocijenili lošom, a još zanimljivije je što one, koje se često naziva glavnim krivcima za dubrovačke gužve, upravo to najviše smeta.

„Putnici nam kažu da je to možda najlošiji element ponude - upravo te gužve i u prometu, ali i samoj destinaciji, to naravno nije sa strane putnika alarmantno, ali je najlošije ocijenjen element“, kaže Marušić.

Fokus konferencije je zato i stavljen na kruzere i održivi turizam. Grad je već od iduće godine najavio najviše dva broda dnevno, no neće se na tome stati.

„U 2020. godini lučka uprava Dubrovnik je sada već pustila u javnost pravila luke i maksimalni kapacitet od 4 tisuće putnika istovremeno je dozvoljen da dođe u sam grad Dubrovnik“, poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Na zadovoljstvo samih putnika s kruzera, turista koji u  gradu borave i građana koji u njemu žive.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Filip Hrgović
  Uživo iz Washingtona! Prijenos boksačkog meča Hrgović vs. Corbin večeras na RTL-u!

  Budite uz hrvatskog najboljeg boksača Filipa Hrgovića u borbi za naslov prvaka svijeta!

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!