Novosti / Hrvatska

Dan Vukovarsko-srijemske županije

Vjeruju li Slavonci političarima: 'Ne vjerujem ja više ništa. Pozorište. Muppet show'

Povodom dana Vukovarsko-srijemske županije predsjednica RH posjetila je Ilok i osvrnula se na probleme u Slavoniji

Povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije grad Ilok posjetila je predsjednica Republike. Na svečanoj sjednici istaknuto je kako je riječ o gospodarski najslabije razvijenoj županiji koja ima veliki problem s iseljavanjem mladih.

No, mladima je poslana poruka da ne odlaze jer bolje vrijeme i reforme dolaze. Plaće će biti veće, rečeno je, a uvjeti za poduzetnike bolji. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na rođendan najistočnije županije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović došla je sa srdačnim pozdravima, a zatim se osvrnula na problem broj jedan u Slavoniji - iseljavanje. Kako je otprilike svaka šesta osoba otišla iz zemlje, predsjednica je poslala poruku mladima.

“Osobitu nadu i vjeru polažem u mlade. Dragi mladi vaš zanos i samopouzdanje pokretačka su snaga promjena. Ne dajte se zavarati obećanjem lakih rješenja, pogotovo ne negdje drugdje. Ali ni obeshrabriti poteškoćama”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

No, poteškoća u Vukovarsko-srijemskoj županiji je puno. To je najslabije gospodarski razvijena županija i s najmanjom prosječnom plaćom u Hrvatskoj gdje je ostalo živjeti mahom starije stanovništvo.

“Normalno da ne mogu biti zadovoljan što smo zadnji”, izjavio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Jer savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem sastao se već 6 puta, a mještani jedino što vide su poluprazne ulice i kuće u kojima više nitko ne živi.

Josip iz Iloka na pitanje vjeruje li političarima kada kažu da će biti bolje izjavio je „Ne vjerujem ja više ništa. Ništa. Pozorište. Muppet show”.

Da će biti bolje pričaju od kada su se vratili iz prognanstva - 17 godina, no Slavka još uvijek čeka.

No stiže novo obećanje. Ministrica razvoja, slavonskim poduzetnicima poručuje, mijenjat ćemo pravila o potporama.

“Na tome radimo. Do 2019. ćemo poslati izmjenu koju očekujemo, onda 2023. godina će sigurno dati veliku perspektivu ovome kraju”, poručila je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Potencijali ove županije nesumnjivo su ogromni. Geografski položaj, blizina Dunava, Drave i Save, ali i granice, jamči razvoj gospodarstva i trgovine. Stoga se mnogi pitaju, koliko ćemo još godina čekati taj obećani razvoj.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Matthew Gray Gubler
  odlični glumci, odlični ljudi Glumci kriminalističke serije 'Zločinački umovi' objavili predivne oproštajne fotografije i porukama dirnuli obožavatelje

  Iako u kriminalističkoj seriji 'Zločinački umovi' glume opake likove, objave na društvenim mrežama otkrile su kako su članovi glumačke postave izrazito osjećajni i sentimentalni

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!