Novosti / Hrvatska

DRAMATIČNE PROMJENE NA TRŽIŠTU

Za vlasnike dizelaša nema dobrih vijesti: Dizel će, čini se, trajno ostati skuplji od benzina

Za vlasnike dizelaša nema dobrih vijesti: Dizel će, čini se, trajno ostati skuplji od benzina
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Thinkstock

Gotovo sva gospodarska vozila, ali i javni prijevoz, pogonjeni su dizelom, a njegova cijena raste

Dizel je na hrvatskim benzinskim pumpama prvi put nakon 10 godina i drugi put u povijesti skuplji od benzina. No, čini se da bi mogao i ostati skuplji jer se globalno naftno tržište dramatično mijenja. 

Rafinerije se okreću preradi lakših goriva, a najveći potrošači poput brodara okreću se dizelu, dok se jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, Iran, nalazi pod sankcijama. Stoga bi ovaj put dizel i mogao ostati skuplji od benzina jer se globalno naftno tržište dramatično mijenja, upozorava struka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dizel je jako poskupio u cijelom svijetu jer su se rafinerije modernizirale i preorijentirale na takozvane bijele proizvode, na kojima pokušavaju stvoriti višak vrijednosti. To znači da je na tržištu više benzina i manje dizela, a manje dizela uz isti broj potrošača mora značiti njegovo poskupljenje", rekao je za tportal Davor Štern, dugogodišnji direktor u INA-e te naftni konzultant, dodajući da ova razlika u cijeni ipak neće smanjiti ekonomičnost dizelaša jer oni u pravilu troše manje goriva od benzinaca.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!