Novosti / Hrvatska

ravnatelj porezne uprave gost rtl-a danas

Prvi na listi srama za RTL tvrdi da dug ne postoji, šef Porezne: 'Neki se trude izigrati sustav'

'Prošle je godine bilo oko dvije tisuće obveznika koji više nisu na listi. Dugovi se naplaćuju'

Objavljena je nova - tzv. lista srama poreznih dužnika. No, prema imenima na njoj - čini se da one s vrha liste nije previše sram jer se njihova imena ponavljaju iz godine u godinu. 

Dapače, prvi na listi je poduzetnik iz Trogira, s 44 milijuna kuna duga i za RTL tvrdi da dug ne postoji i da mu je Porezna uprava uništila život. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među poznatijim imenima od sportaša, preko odvjetnika do umjetnika je i kralj estrade Toni Cetinski.

A povodom objave nove tzv. liste srama poreznih dužnika, gost RTL-a Danas bio je ravnatelj porezne uprave Božidar Kutleša

Najveći dužnici ne silaze s liste, čak ni ne priznaju da imaju porezni dug?

Mahom se radi o obveznicima za koje se vode sudski postupci. Tek će se znati jesu dužni ili ne. Nema dileme da se sudske presude poštuju.

Koliko je u prošloj godini dugova naplaćeno u cijelosti - a koliko je osoba izbrisano s liste srama? 

Što se tiče dugova, na stranicama se svakodnevno objavljuju oni koji više nisu na listi. Prošle je godine bilo oko dvije tisuće obveznika koji više nisu na listi. Dugovi se naplaćuju.

Kako ide s odgodom oplate? Percepcija javnosti je da bogati bolje prolaze... 

Dogovor ne postoji. Sama naplata je regulirana zakonom, prema svima se postupa isto. Svi obveznici budu pod mjerama, od opomene, blokade računa, ovrhe, pljenidbe, založnih prava na nekretnici, dionica...

Neplatišama plijenite?

Sve ono što je dostupno. Tu smo se digitalizirali, idemo elektronički iz mjeseca u mjesec.

Kako stajete na kraj s onima koji imaju porezni dug, a otvaraju nove tvrtke i tako i dalje posluju?

Neki porezni obveznici trude se izigrati sustav. Pravovremene mjere dovode do toga da je manevarski prostor uži.

Ali ipak postoji?

Moramo se složiti da ga ima. Ja bi opet apelirao na sve da mogu sve takve porezne obveznike provjeriti kako su poslovali u prošlosti, da ne ostanu dužni ne samo Poreznoj upravi nego i svojim poslovnim partnerima.

Idemo po brojke fiskalnog nadzora - rekli ste nam prošli puta da ste kod svakog drugog ugostitelja otkrili nepravilnosti - imate li ukupnu brojku kazni naplaćenih ove godine?

Kazne nisu nešto o čemu bi htio pričati. Od 15 tisuća poreznih nadzora, u 44 posto slučajeva je otkrivena porezna nepravilnost. U 40 posto slučajeva išlo se s prekršajnim sankcijama. U samo dva posto slučajeva išlo se na pečaćenje.

Ide Advent. Pojačani nadzor?

Na stranicama se objavljuje dnevno gdje ide porezni nadzor. Advent je takav jedan događaj koji će biti posebno popraćen. Pojačan nadzor će biti i ove godine kao i prošle. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Matthew Gray Gubler
  odlični glumci, odlični ljudi Glumci kriminalističke serije 'Zločinački umovi' objavili predivne oproštajne fotografije i porukama dirnuli obožavatelje

  Iako u kriminalističkoj seriji 'Zločinački umovi' glume opake likove, objave na društvenim mrežama otkrile su kako su članovi glumačke postave izrazito osjećajni i sentimentalni

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!