Novosti / Hrvatska

dali podršku

Brojni političari na prosvjedu u Vukovaru: 'Danas nismo došli davati izjave nego slušati!'

Brojni političari na prosvjedu u Vukovaru: 'Danas nismo došli davati izjave nego slušati!'
Sanjin Strukic/PIXSELL

Osim gradonačelnika Ivana Penave, iz HDZ-a bio je samo Stevo Culej

Iako je prosvjed službeno bio bez političara, na njega su, kao što su i najavili, stigli mnogi. Smatrajući ga prosvjedom protiv Vlasti, većinom su se prosvjedu pridružli oporbeni političari uz izuzetak HDZ-ovog Steve Culeja, ali i bivšeg HDZ-ovog ministra Darka Milinovića. Zašto su došli? 

Šef HDZ-a nebrojeno je puta ponovio što misli o prosvjedu koji je organizirao njegov gradonačelnik. A nakon premijerovog "vidjet ćemo" na pitanje hoće li za HDZ-ovce biti sankcija, od viđenijih iz stranke samo se Stevo Culej usudio pojaviti. Stiglo je zato nekoliko MOST-ovih zastupnika.

"Dosada sve Vlade nisu ništa učinile, mogu puno učiniti jer zločinci silovanih žena i ubojice šetaju i Vukovarom!" smatra Miro Bulj (MOST). Stravična svjedočanstva u masi su slušali i Bruna Esih te Zlatko Hasanbegović.

"Ovo je sve vrlo emotivno, ali jedino što trebamo reći, ovdje danas nismo došli davati izjave, nego slušati!" kazao je Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku).

Još jedan bivši HDZ-ovac stigao je u Vukovar. "Ja mislim da je i premijeru Plenkoviću danas mjesto ovdje. Trebalo bi biti ovdje mjesto. Svakom istinsku domoljobu, Hrvatu, svakom građaninu Hrvatske bez obzira na nacionalnost!" kazao je Darko Milinović.

Pogledajte tko je od poznatih lica prisustvovao prosvjedu u Vukovaru Fotogalerija

Uoči prosvjeda nagalašavalo se da prosvjed nije usmjeren protiv ove Vlade, no neki su poslali upravo takve poruke. "Ako institucije ne rade svoj posao, premijer to mora riješiti, ako ne rješava premijer je odgovoran, očito ne rješava, znači odgovoran je!" kazao je Hrvoje Zekanović (HRAST).

A iako je šef Generalskog zbora, baš nakon sastanka s premijom odlučio ne podržati prosvjed, velik broj umirovljenih generala je stigao. Rojs je u Vukovaru premijeru ponovio ono što mu je rekao i u Zagrebu:

"Kad se već prijavio ovaj skup da je njemu bilo mjesto tu među prvima i tako je trebalo bit, sad danas je već kasno, da je došao danas ljudi bi ga izviždali, da je tada prihvatio bio bi tu i tu mu je mjesto", rekao je Ljubo Ćesić Rojs.

Kritike da je skup ispolitiziran, djelom i zbog njenog dolaska isprovocirale su Željku Markić.

"Gledajte, ja imam sina od 17 godina koji me svako jutro poljubi, brinem se za njega, uživam u njemu. Gospođa Kačić, njezinog sina od 16 godina su odveli, ubili na Ovčari i ona zna gdje radi čovjek koji ga je tamo odveo. Ja sam danas došla zbog nje ovdje. Ako netko ima neku drugu ideju - onda nije normalan!" izjavila je Željka Markić, U ime obitelji.

Zanimljivo, po pitanju protivljenja prosvjedu na istoj su se liniji našli SDP i HDZ. Doduše zbog potpuno različitih razloga. HDZ jer je navodno ispolitiziran, SDP jer je navodno motiviran unutarstranačkom borbom na desnici. 

Kako je cijeli prosvjed izgledao, možete pogledati OVDJE.

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!