Novosti / Hrvatska

Velika šteta

Raskinuti ugovori: Jednim potezom hrvatski proračun je ostao bez 100 milijuna eura!

Raskinuti ugovori: Jednim potezom hrvatski proračun je ostao bez 100 milijuna eura!
Dusko Marusic/PIXSELL

Kanadski brodar Algoma objavio je kako su pokrenuli postupak raskida ugovora za sve svoje brodove u Uljanik grupi

Kanadski je brodar Algoma na svojim je službenim stranicama objavio pokretanje postupka raskida ugovora za sve novogradnje koje su se trebale raditi u 3. Maju, piše Novi list. Radi se o četiri samoiskrcavajuća broda za prijevoz rasutog tereta. Jedan je već bio otkazan početkom mjeseca, a sada i preostala tri.

Kanađani su navodno imali dosta razumijevanja za probleme u kojima se riječko brodogradilište našlo, jer im je bilo stalo da dobiju svoje brodove. No, izgleda da s druge strane nije bilo ni najmanje dobre volje za nastavkom rada, te su u petak poslali priopćenje o raskidu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječkom je brodogradilištu sada je ostao samo jedan važeći ugovor, no i u tom ga slučaju čekaju ogromni financijski penali zbog rekordnog kašnjenja u isporuci. Naime, tanker "Santiago" već dvije godine leži u Uljaniku gdje je otegljen iz Rijeke na završno opremanje, ali sve ovo vrijeme Puležani na njemu nisu obavili praktički nikakve radove.

U 3. Maju sada se nalaze dva poluzavršena broda, oba s rasknutim ugovorima. Radi se o brodu za prijevoz automobila koji je norveški Siem, u paketu s još tri, otkazao početkom rujna, te o Algominom ‘Innovatoru’. trenutno se ne zna što će biti s njima.

Državni proračun raskid kanadske serije brodova koštat će sigurno više od 79 milijuna eura, koliko je bilo aktivnih državnih jamstava kod norveške serije brodova.

Prema neslužbenim informacijama koje je dobio naš list, Algomin raskid ugovora za sva četiri broda povlači za sobom nešto više od 70 milijuna eura izdanih državnih jamstava za avansne uplate Kanađanima te još dodatnih četrdesetak milijuna dolara, za koje je država jamčila Uljaniku kada su uzimali kredite za njihovu gradnju. Drugim riječima, jučerašnje Algomino službeno priopćenje znači da hrvatski državni proračun ostaje kraći za nešto više od 100 milijuna eura, piše Novi list.  

Šoljić: Uprava Uljanika nije se potrudila zadržati ugovorene poslove

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u tom brodogradilištu Juraj Šoljić, izjavio je u subotu  komentirajući informaciju da je kanadska tvrtka Algoma pokrenula postupak otkazivanja gradnje četiri broda u 3. maju, da se Uprava Uljanika nije dovoljno potrudila da se ti ugovori zadrže i brodovi završe u 3. maju.

Kanadska brodarska kompanija Algoma Central Corporation objavila je na svojim internetskim stranicama u petak da je poduzela korake kako bi otkazala preostala četiri ugovora o novogradnjama s hrvatskim brodogradilištem 3. maj.

"Nisu učinili dovoljno da zadrže ugovore za gradnju četiri broda za prijevoz rasutog tereta, nego su pustili da bude što bude," rekao je Šoljić. Istaknuo je da je kanadski brodovlasnik želio u 3. maju završiti sva četiri broda, ali da se na tome nije dovoljno radilo te da će  državni proračun zbog raskid tih ugovora i izdanih jamstava biti oštećen, kako navodi Novi listi,  za više od 100 milijuna eura.  

Naglasio je da u knjizi narudžbi 3. maja sada preostaje samo jedan brod te da nije dovoljno voditi po brodogradilištu potencijalne partnere jer ih se uskoro više neće imati gdje voditi.

Po njegovim riječima,  postoje barem četiri potencijalna investitora i partnera za 3. maj, ali se 3. maj na neki način i dalje drži kao taoca cijele situacije. Rekao je da treba raditi na planu restrukturiranja, ali i da treba rješavati tekuće probleme, kao što su isplata plaća i deblokada računa.

Šoljić je naveo da je jučer još jednom  uputio zamolbu ministru gospodarstva Darku Horvatu  da se ulože dodatni napori kako bi se deblokirao račun i kako bi se zaštitila imovina 3. maja. 

Ministar Horvat je u intervjuu za subotnji Jutarnji list na upit o isplati plaće za rujan u Uljanik grupi odgovorio da država ovoga puta neće moći pomoći.

Šoljić je pozvao sve dioničare Uljanika da sljedećeg tjedna na Skupštini dioničara ne daju razrješnicu Upravi jer bi se, smatra, tako stekli uvjeti za izbor nove Uprave. Dodao je da će se nakon Skupštine znati kakav će biti daljnji odnos prema 3. maju.

Strpljenja radnika 3. maja, kojemu su uzeti novci i ostavljen je da propadne, sve je manje, zaključio je Šoljić.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!