Novosti / Hrvatska

ministrica vanjskih i europskih poslova

Pejčinović Burić odgovara na prozivke: 'Most izmišlja aferu, nema popuštanja Srbiji'

Pejčinović Burić odgovara na prozivke: 'Most izmišlja aferu, nema popuštanja Srbiji'
Goran Stanzl/PIXSELL

'Most očigledno ponovo po istom obrascu pokušava generirati novu aferu i izmišlja ju', kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova

Srbija mora ispuniti sve kriterije i tu nema popuštanja, a Most izmišlja aferu, rekla je na konferenciji za novinare u petak, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nakon što je stranka Most optužila hrvatsku vladu za izdaju nacionalnih interesa glede provedbe mjerila za pristupanje Srbije Europskoj uniji.

"Jasan i nedvosmislen stav Hrvatske je da Srbija kao kandidatkinja za članstvo mora ispuniti sva mjerila i sve kriterije kako bi dobila naše zeleno svjetlo. Tu moramo biti jasni: nema popuštanja. Dakle, svi kriteriji i sva mjerila moraju biti ispunjena", rekla je Pejčinović Burić na konferenciji za novinare.

Most otpužio Vladu za veleizdaju

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ranije u petak je Most nezavisnih lista optužio vladu za izdaju nacionalnih interesa glede praćenja provedbe mjerila u pregovorima Srbije za pristupanje Europskoj uniji, a predsjednik stranke Božo Petrov rekao je da se otvara mogućnost sukoba interesa sadašnje ministrice vanjskih poslova Pejčinović Burić koja je 2013. bila savjetnica tadašnjem premijeru Srbije kako bi se Srbija lakše približila EU. ''U isto to vrijeme naše ministarstvo vanjskih poslova je trebalo rješavati teška pitanja u pregovorima sa Srbijom - od nestalih osoba, kulturnog blaga pa i zakona o univerzalnoj jurisdikciji", rekao je Petrov.

"Most očigledno ponovo po istom obrascu pokušava generirati novu aferu i izmišlja ju. Potpuna je neistina da sam ja ikad bila angažirana od strane srbijanske vlade ili od bilo kojeg srbijanskog ministra. Radila sam na projektu Europske unije čija je zadaća bila pružiti tehničku pomoć vezanu uz prilagodbu zakonodavstva", rekla je Pejčinović Burić.

'Most manipulira činjenicama'

Također, iz Mosta su upozorili na, kako tvrde, korupciju u ministarstvu vanjskih i europskih poslova. "Most već godinu dana zlonamjerno manipulira činjenicama o navodnoj korupciji u ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Vezano na to mogu ponoviti kako je ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ja osobno napravilo sve da se po zaprimljenoj predstavci prošle godine, odmah istraže sve okolnosti te da je DORH u rujnu ove godine odbacio kaznenu prijavu u tom slučaju i utvrdio da nije bilo nikakve štete počinjene po državni proračun. Time je taj slučaj zatvoren", ustvrdila je Pejčinović Burić.

Petrov je na današnjoj konferenciji za novinare upitao tko je ukinuo Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije Europskoj uniji.

„Javnost treba znati da se Povjerenstvo vlade, koje je trebalo utvrditi poduzima li Srbija sve korake kako bi se kaznili ratni zločinci koji su počinili zločine u RH te kako bi se obeštetile žrtve, uopće ne sastaje. Po javnim podacima, to se povjerenstvo sastalo dva puta, no niti jednom u mandatu sadašnje ministrice vanjskih poslova i potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić”, rekao je Petrov.

'Vlada je započela raditi na odnosima sa Srbijom'

Pejčinović Burić je istaknula kako je sadašnja vlada "potaknula oživljavanje rada svih mehanizama za rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, s posebnim naglaskom na rješavanju pitanja nestalih".

"Ova vlada i ministarstvo vanjskih i europskih poslova aktivno rade na rješavanju svih otvorenih pitanja s Republikom Srbijom, s naglaskom na pitanje nestalih kao ključno pitanje koje je na prvom mjestu po svojoj važnosti u odnosima dviju država", dodala je ministrica.

Na pitanje o tome postoji li povjerenstvo, Pejčinović Burić je odgovorila da je sadašnja vlada vlada zaključila da takvo povjerenstvo "nije neophodno da bi se rješavala pitanja". "Sve što je bilo zamišljeno da to povjerenstvo radi, se radi, što kroz redovne aktivnosti, kroz redovne mehanizme koje ima vlada na raspolaganju, što kroz posebna međudržavna povjerenstva koja smo uspostavili. Dakle, nema ničega što je trebalo raditi to povjerenstvo, što ova vlada nije počela raditi. Dapače, višestruko na tim i drugim pitanjima započela raditi u odnosima sa Srbijom", poručila je Pejčinović Burić.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
  SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

  „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!