Novosti / Hrvatska

postoje li druge metode?

Poduzetnici zbog pljački traže dozvole za pištolje, šef policije: 'Možda smo veća opasnost kada smo naoružani'

Nakon tri oružane pljačke splitski ugostitelji planiraju tražiti da im se olakša dobivanje dozvole za oružje

Predsjednik Ceha splitskih ugostitelja Malden Tomić i sam mora ostavljati novac u bankovnom trezoru na sred ulice, što kaže, nikako nije ugodno. "U doba kad mi zatvorimo naše ugostiteljske objekte, banke ne rade, one imaju svoj ritam rada i onda smo primorani na ovaj način, ali nije jednostavno nosit veću svotu gotovine", kazao je Tomić.

Poduzetnici su zabrinuti zbog tri pljačke u trideset dana. Početkom rujna dvojica su braće opljačkana na Visokoj u Splitu od strane razbojnika koji su dojurili skuterom i uperili im oružje u lice. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Viškoj ulici, 27-godišnju kći vlasnika restorana, prije desetak dana, opljačkao je nepoznati muškarac uzevši joj veću svotu novca, a posljednje razbojništvo se dogodilo u Supetru na Braču, kada je pod prijetnjom oružjem u sitnim satima opljačkan Automat klub. 

Mladen je ipak snažno protiv naoružavanja pa predlaže elektronički novac. „Nema uplatnica, nema knjiženja, nema naknada bankama, nema posrednika u poslovanju između nas, slanje novca je besplatno", tvrdi Tomić.

No kripto valute su, barem u Hrvatskoj, tek u povojima pa nije nelogično što se nekima najbrže čini nabaviti oružje. No to, tvrdi struka, za sada, nikako nije jednostavno.„Morate dokazat čitav niz okolnosti koje bi vam opravdale izdavanje odobrenja za nabavu oružja, registraciju, držanje i nošenje", kazao je odvjetnik Kristian Barišić.

Ako ipak uspijete ishoditi dozvolu, izbor je velik. "Najbolji izbor pušaka kod lovaca su Browning i Beretta koji koštaju poviše deset tisuća kuna, kod pištolja imamo češke Zbrojevke koje su oko 5000 kuna i HS koji košta od 3600 do 5000 kuna", objašnjava Mario Čagalj, trgovac oružjem.

Građani novo oružje na ulicama, većinom, ne podržavaju. Ipak, tvrdi dio poduzetnika, nešto se mora poduzeti jer su trenutno lake mete razbojnicima.

U Splitu drugu stranu priče sa šefom policije Slobodanom Marendićem donosi Hari Kočić. Marendić tvrdi kako je Split siguran grad, a nudi i arugmente za to. "Zaključak da su Split i Splitsko-dalmatinska županija sigurne destinacije je proizvod kontinuiranog rada policijskih službenica i PU splitsko-dalmatinske. 

Svi ključni parametri koje pratimo su na zadovoljavjućoj razini i većina osnovnih parametara za ocjenjivanje sigurnosti su i u padu ove godine. Razbojništva koja su se dogodila su pojave koje istražujemo, osuđujemo ih i znamo da mogu potaknuti pitanje sigurnosti u Splitu. 

Izlazimo iz sigurne turističke sezone, pitamo ljude koji su bili tu za vrijeme turističke sezone jesu li to sigurne destinacije. Jedna pojava izazove efekt, mi u subotu u 19:00 pričamo o sigurnosti u Splitu. Večeras će se ljudi normalno zabavljati", tvrdi Marendić.

Osvrnuo se i na ugostitelje koji planiraju tražiti da im se olakša dobivanje dozvole za oružje. "To je tanka priča, da ne kažem drugačije. Postoji niz zaštitnih mjera koje trebamo primjeniti. PU splitsko-dalmatinska je na raspolaganju svima koji žele naučiti više o sigurnosti, a o njoj ne treba pričati površno i senzacionalistički. 

Postoje institucije, pravila i Zakoni, niz tehničkih mjera koje će nam pomoći da budemo sigurniji, oružje je daleko od toga. Možda smo veća opasnost kada smo naoružani", kazao je Marendić.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
  SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

  „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!