Novosti / Hrvatska

Grad tvrdi da tvrtka prisvaja stepenice

Na ulaz u Importanne centar poslani zaštitari: 'Ovo su vrlo opasne radnje. Što da nekog udari struja?'

Na ulaz u Importanne centar poslani zaštitari: 'Ovo su vrlo opasne radnje. Što da nekog udari struja?'
Slavko Midzor/PIXSELL

Sukob Grada Zagreba i uprave Importanne centra oko pokretnih stepenica se nastavlja

Na ulazu u Importanne centar na Starčevićevom trgu od jutra napeta situacija – zaštitari na pokretnim stepenicama, ovaj put ne oni koje je angažirao Grad Zagreb nego zaštitarska služba Importanne centra.

Po nalogu Grada stepenice su popravljane proteklih tjedana, no nisu puštene u pogon jer je uprava centra proteklog vikenda angažirala tvrtku koja je napravila nulti pregled i zaključila da stepenice nisu za upotrebu.

„Sad čekamo da nam još pošalju pisano rješenje. Grad Zagreb obećao je da će stepenice biti popravljene, a njihovi serviseri pod nadzorom njihove zaštitarske tvtke u protekla četiri tjedna izvodili su radove. Našu suglasnost kao vlasnika i upravitelja objekta nisu dobili niti su nam poslali bilo kakvu obavijest“, tvrdi direktorica Importanne centra Nevenka Zečević.

Zaštitari na ulazu u Importanne centar Fotogalerija

Osim toga, kaže kako je Grad Zagreb počeo s drugim radovima – stepenice pokušava priključiti na napajanje električnom energijom koje se nalazi izvan centra.

„Radi se o ugrožavanju ljudi i imovine, ovo su vrlo opasne radnje. Što da se dogodi struni udar, da netko strada? Ne znam kako se Grad usudi uopće da pusti u promet neispravne stepenice jer, podsjećam, tvrtka koja je ovlaštena za izdavanje atesta tvrdi da ih one kakve su trenutno ne mogu dobiti“, ističe Zečević i podsjeća da godišnje kroz Importanne centar, odnosno po stepenicama gore-dolje, prođe 350 tisuća ljudi.

Upit o ovoj situaciji koja se prelama preko leđa građana jer već mjesecima ne mogu koristiti pokretne stepenice poslali smo i Gradu Zagrebu u kojem tvrde da su pokretne stepenice, prema Ugovoru o pravu građenja, pod ingerencijom gradske uprave.  

"Importanne centar si prisvaja stepenice iako im ne pripadaju"

„Stepenice se nalaze na dijelu koji je, sukladno Ugovoru o pravu građenja, izvan poslovno-prodajnog, garažnog prostora, odnosno, stepenice se nalaze u sklopu javno-prometne površine kojom, prema navedenom Ugovoru, raspolaže Grad Zagreb. Uprava Importanne centra d.o.o., si predmetnu javno-prometnu površinu prisvaja na štetu Grada Zagreba i svih građana koji se istom koriste te će Grad Zagreb poduzeti odgovarajuće radnje.

Ovim postupanjem Uprava Importanne centra isključivo želi prisiliti Grad Zagreb da joj doznači sredstva za koja nije dostavila dokaze da su ista potrošena na održavanje te javno-prometne površine, kao niti tražene dokaze o legitimitetu za upravljanje centrom, iako je Grad Zagreb više puta to zatražio od njih“, poručili su iz Grada.

Podsjetimo, spor Grada Zagreba i uprave Importanne centra traje od prošle godine kada je Grad toj tvrtki sredstva za održavanje stepenica srezao sa 2,7 milijuna kuna godišnje na 1,2 milijuna kuna. Pokretne stepenice zaustavljene su već gotovo četiri mjeseca, a stariji građani ili oni s prtljagom snalaze se kako znaju i umiju. 

U tvrtki pak tvrde da će im fakture koje su ispostavili Grad svakako jednom morati platiti.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
  SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

  „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!