Novosti / Hrvatska

NAJAVILI PROSVJEDE

Propali razgovori sindikata i Pavića: 'Ovo nije mirovinska reforma, već smanjivanje prava. Izlazimo na ulice'

Propali razgovori sindikata i Pavića: 'Ovo nije mirovinska reforma, već smanjivanje prava. Izlazimo na ulice'
Igor Kralj/PIXSELL

Sindikati su napustili sastanak s ministrom rada Pavićem te najavili prosvjede

Predstavnici sindikata danas su, nakon sastanka s ministrom rada Markom Pavićem na temu najavljene mirovinske reforme, objavili kako ministar Pavić nije popustio oko "dobi od 67 godina za odlazak u starosnu mirovinu".

Dodali su kako su napustili sastanak te najavili prosvjede, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za RTL.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Vlada je sve pripremila i dovela nas pred gotov čin. Pitali smo ministra ima li prostora za pregovore oko penalizacije i odlaska u mirovinu sa 67 godina. Kako je on rekao da nema, otišli smo sa sastanka. Taj razgovor kreće sada prema ulici i ide se u pripreme. Skraćivanje razdoblja za odlazak u mirovinu značit ce da će se ranije rješavati starijih radnika", dodaje Sever.

Novosel: Ovo nije reforma

Mladen Novosel, predsjednik Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske, kazao je kako se ovdje radi o smanjivanju prava građana.

"Ovo nije mirovinska reforma, već smanjivanje prava hrvatskih građana i dodvoravanje Svjetskoj banci i Europskoj komisiji. Reforma bi trebala ići u smjeru maksimalnog zapošljavanja i boljih uvjeta za radnike", istaknuo je. 

Podsjetimo, prema dokumentu završnog prijedloga o mirovinskoj reformi, umirovljeni građani ponovno će moći raditi - četiri sata.

Razlike u mirovinama

Dodatak od 27 posto ići će samo onima koji štednju iz drugog mirovinskog stupa prebace u prvi, a to će važiti za sve građane rođene od 1962. godine.

Oni koji odluče napraviti taj korak imat će višu mirovinu, dok će oni koji odluče ostati u oba stupa imati manju mirovinu.

Očekuje se kako će prijedlog mirovinske reforme uskoro biti javno objavljen.

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
  SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

  „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!