Novosti / Hrvatska

snimale ispite

Potvrđene prevare na državnoj maturi uz pomoć tehnologije: Dvije učenice suspendirane

Potvrđene prevare na državnoj maturi uz pomoć tehnologije: Dvije učenice suspendirane
Borna Filic/PIXSELL

Dvije učenice uhvaćene ljetos u zagrebačkoj gimnaziji prve su i jedine sankcionirane od 2009. godine, kada je državna matura uvedena u Hrvatskoj

Kriminalistička policija istražuje dva slučaja varanja na državnoj maturi, potvrđeno je za Telegram

U jednoj zagrebačkoj gimnaziji, na maturi iz matematike koja je održana 27. lipnja, učenica je uhvaćena sa slušalicama i sofisticiranom kamerom u olovci. Prvi je ovo put da su potvrđeni slučajevi ozbiljne prevare na državnoj maturi uz pomoć sofisticirane tehnologije. 

Dvije učenice uhvaćene ljetos u zagrebačkoj gimnaziji prve su i jedine sankcionirane od 2009. godine, kada je državna matura uvedena u Hrvatskoj, potvrdili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Kako piše Telegram, sredinom lipnja nakon prvih ispita na maturi, desetak učenika zagrebačke gimnazije primilo je whatsapp poruku s ponudom u kojoj je stajalo kako za 100 eura mogu se uključiti u organizirani lanac prevare i na ispitima državne mature odgovori će im biti diktirani u sićušne slušalice skrivene u ušima.

Ona će, napisala je studentica čija je ponuda bila, snimiti ispite kamerom skrivenom u olovci, a ostali samo trebaju imati sićušne slušalice u ušima na koje će im 30 minuta prije kraja ispita biti izdiktirani odgovori. Oni koji prihvate ponudu moraju joj platiti 100 eura. Tu svotu, objasnila je inicijatorica, proslijedit će osobama koje će riješiti testove i diktirati odgovore.

Nekolicina učenika iz skupine koja je primila poruku odlučila je raskrinkati organizatoricu prevare. Obratili su se svojim profesorima i pokazali im poruke. 

Kad je stigao ispit iz matematike 27. lipnja, sporna učenica je uhvaćena. Profesori su zamijetili djevojku koja neuobičajeno dugo ne odgovara ni na jedno pitanje, već samo olovkom prelazi iznad pitanja.

Profesori su zaustavili ispit i sumnjivoj učenici oduzeli olovku. Kad su je rastvorili, pronašli su kameru. Djevojka je priznala prevaru, međutim negirala je da s njom u lancu sudjeluje još učenika. Djelatnici škole kasnije su pregledali ostale maturante u dvorani, no nisu uspjeli pronaći ništa. Djevojka koja je uhvaćena usred prevare je izbačena s mature i dobila je zabranu polaganja dvije godine.

Dva mjeseca kasnije, usred prevare je uhvaćena još jedna učenica. Djevojka koja je snimala ispit imala je peh. Na širokom bijelom povezu ispod prsa nosila je kameru koja joj je virila iz košulje kao gumb. No uređaj joj se pregrijao, do te razine da ju je počeo nesnosno peći i morala ga se riješiti. Profesor je pozvao učenicu da izađe iz dvorane i, kako je Telegram doznao od izvora bliskih policijskoj istrazi, predala mu je i slušalicu, i prije nego je policija stigla u školu. I nad njom se trenutačno provodi kriminalističko istraživanje, piše Telegram.hr. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!