Novosti / Hrvatska

Pušteno sedam Zahirovića

Naoružan je i opasan: Policija raspisala tjeralicu za zetom koji je pucao iz kalašnjikova po Vukomercu

Naoružan je i opasan: Policija raspisala tjeralicu za zetom koji je pucao iz kalašnjikova po Vukomercu
Pixell

U Vukomercu se i dalje osjeća napetost

Dva dana nakon vatrenog okršaja u zagrebačkom Vukomercu članova obitelji Osmanović i Zahirević posljedice su još itekako vidljive. Kuće i drveće 'izbušeni' su mecima, a uokolo se još nalaze ostaci čahura. 

Ljudi još uvijek prestrašeni. Nastave, kao što su to i najavili roditelji na prosvjedu u četvrtak, i dalje nema. U Osnovnoj školi Vukomerec se održavaju razgovori djece i roditelja s psiholozima, a u boravku je danas bilo tek 10-ak učenika. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ispred kuće Zahirovića, jedne od obitelji čiji su članovi sudjelovali u oružanom sukobu, taxi je dovezao dvojicu mlađih muškaraca, no je li to dvojac koji je pušten iz pritvora u policiji nisu mogli potvrditi jer je istraga još u tijeku. 

Ipak, iz obitelji se doznaje da je sedam njihovih članova pušteno iz pritvora u kojem je zadržan još jedan Zahirović. 

Policija je raspisala internu tjeralicu za Senadom Ahmetovićem (34). Za tog muškaraca, koji je zet preminulog Šerifa Zahirovića nakon čije su smrti u nedjelju krenuli obračuni i reketarenja, istražitelji sumnjaju da je s balkona kuće u Porečkoj ulici u Zagrebu, ispalio iz automatske puške na desetke metaka po automobilima, terasi kafića, ali i školskom dvorištu prepunom djece. 

Podsjetimo, zbog oružanog sukoba u Vukomercu ukupno je privedeno 19 osoba. 

Majka dvojice uhićenih Sarajka Zahirović kazala je u četvrtak kako njezini sinovi nisu krivi te kako druga obitelj reketari njezinu.

Gradonačelnik Milan Bandić kojeg su neki od bijesnih roditelja prozvali na prosvjedu te napali bocama i jajima, rekao je kako je to bilo samo "par pijanaca u čoporu"

Božinović: Djeca i roditelji u Vukomercu sigurni

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u petak kako su svi građani, djeca i roditelji u Vukomercu sigurni, a policija je u stalnom kontaktu s roditeljima i vodstvom škole, te se dogovaraju određene aktivnosti usmjerene na vraćanje osjećaja sigurnosti.

Za njih i općenitu percepciju sigurnosti važno je da je policija tamo nazočna, uniformirana i u civilu, a počinitelji će odgovarati kad im se dokaže krivnja, istaknuo je Božinović u izjavi novinarima u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Ustvrdio je kako je policija istu večer reagirala promptno i vrlo profesionalno, bile su uključene razne policijske postrojbe, sve do interventne i specijalne policije, i vrlo brzo privele osumnjičene osobe i prepratile ih pritvorskom nadzorniku.  

Na novinarski upit o činjenici da je na jednoj vukomeračkoj adresi prijavljena čak 91 osoba, Božinović je rekao kako je to nešto što treba provjeriti i da nije upoznat s tim podatkom.

Odgovarajući na pitanje je li bilo moguće prevenirati taj slučaj s obzirom da je tamo i prije bilo izgreda, Božinović je rekao kako policija pokriva Hrvatsku  u mjeri i broju policajaca koje ima. Smatramo da je taj  broj optimalan, iako se negdje može i povećati u skladu s internim procjenama.

Neki od počinitelja su policiji već poznati, s njima su obavljani obavijesni razgovori, no činjenica je da policija ne može tek tako ulaziti u obiteljske kuće jer je potrebno odobrenje pravosudnih instanci.

Vjerojatno se u tom trenutku nije vidjela potreba za takvim postupanjem, ocijenio je ministar. Važno je da nitko nije ranjen, a incidenti toga tipa se, nažalost, mogu dogoditi, dodao je. 

Podsjetio je kako se u svijetu oružani incidenti događaju manje više svuda, a hrvatska je prednost je da su naše institucije učinkovite i u preventivnom i u represivnom dijelu.

Ulagat ćemo maksimalne napore da se svi dijelovi društva i Hrvatske uključe u podizanju svijesti i stvaranju sigurnosne kulture, poručio je.

Nešto smo naučili i iz ovog incidenta i naši zaključci će se primijeniti kao mogućnost unaprijeđenja u radu policije. Policija prednjači u preventivnim akcijama u svim linijama policijskog rada i to će činiti i dalje i jamčiti sigurnost, naglasio je Božinović.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!