Novosti / Hrvatska

srce Europske unije

NSK će 2020. biti sjedište EU: Išli smo provjeriti kako teku radovi, ali oni još nisu ni počeli

Točno 16 mjeseci ostalo je do trenutka kada će Hrvatska preuzeti predsjedanje Europskom unijom

 

NSK će 2020. biti sjedište EU: Išli smo provjeriti kako teku radovi, ali oni još nisu ni počeli Fotogalerija

Nacionalna i sveučilišna knjižnica - srce Europske unije od 1.1.2020. Tu će biti središnji kongresni centar kakav Zagreb i Hrvatska dosad nisu imali, no u opsežan posao uređivanja tek se treba krenuti. 

Točno 16 mjeseci ostalo je do trenutka kada će Hrvatska preuzeti predsjedanje Europskom unijom. Zna se da će Nacionalna i sveučilišna knjižnica biti centralno mjesto zbivanja, no u ovom trenutku apsolutno nikakve pripreme, kao što se dobro može vidjeti, još nisu počele. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neiskorišteni su to prostori knjižnice od kada je zgrada otvorena '95. godine. 2.700 četvornih metara tako već 23 godine izgleda ovako.

Angela Merkel, Emanuel Macron i ostali europski lideri najmanje bi se jednom, možda i dvaput trebali naći u ovom prostoru tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom. Tu će biti glavna dvorana Kongresnog centra za koji planovi postoje već više od 10 godina, ali do danas nisu realizirani.

Tu je i još četiri i pol tisuće kvadrata koji su u ovom trenutku zatrpani papirima - gruntovnica bi se do kraja godine odavde trebala iseliti.

Osim u neiskorištene prostore, Kongresni centar trebao bi se preseliti u prostorije koje upravo gledate - to su prostorije Zamljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu. No, ni svu tu silnu dokumentaciju još nitko nije ni počeo odnositi.

Za one koji danas najviše koriste knjižnicu, studente, ništa se ne bi trebalo promijeniti. Oni će i dalje moći koristiti čitaonicu, uz manja ograničenja. No, ključno je pitanje hoće li se 7.200 kvadrata stići urediti na vrijeme. Glavni koordinator projekta uvjeren je da hoće.

"To je roh-bau i to jest prednost kod uređenja jer ne gradi se kuća od temelja nego su već zidovi izgrađeni, dakle ugrađuju se instalacije i prostor adaptira za kongresne potrebe. BLIC Prostor je vrlo disperziran tako da uz veliki broj radnika možete uvijek napraviti sve što ste i planirali", kaže koordinator za predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije Gordan Markotić.

No, čak i da taj plan uspije i Kongresni centar u NSK bude spreman na vrijeme, Hrvatska ima problem i u Bruxellesu. Zgrada na jednoj od najboljih lokacija u Europskoj četvrti, koju je Vlada kupila još 2013. za 11,5 milijuna eura kako bi tamo bilo stalno predstavništvo pri Europskoj uniji - nakon pet godina i dalje zjapi prazna. Iako je lani izdvojeno 38 milijuna kuna za njezino uređenje.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!