Novosti / Hrvatska

NISU PROBLEM SAMO GAY PAROVI

U luksuznim apartmanima djeca i psi nepoželjni, kažu 'štetu je teško naplatiti'

Nije brazilski gay par jedini koji je dobio odbijenicu na hrvatskoj obali

Nije brazilski gay par jedini koji je dobio odbijenicu na hrvatskoj obali. Imate li psa ili dijete, za neke iznajmljivače ste neželjeni gosti. Provjerili smo sa čime se sve susreću turisti tražeći smještaj.

>> Brazilci htjeli rezervirati apartman u Zadru, vlasnik poručio: 'Ne primamo gejeve'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Matea iznajmljuje kuću na otoku u kojoj su dobrodošli i kućni ljubimci turista, ali u središtu Zadra u luksuzno uređenim apartmanima, ljubimce ne primaju jer je kaže skučeno i nema uvjeta za njih. Drugih ograničenja nema.

"Nešto je drugo ako ja tu ne želim psa, a nešto drugo diskriminirati nekoga zato što on ima drukčiju vjeroispovijest ili bilo što drugo - gay, hetero, crnac ili Srbin ili bilo što drugo. Ja mislim da se te stvari moraju jasno razlučiti", kaže Matea Ljubanović Radić.

Slaže se s njom i Ana, vlasnica dvaju apartmana, svjesna da ima puno kolega iznajmljivača koji u u stan ne žele primiti ni djecu. Njoj to nije bio problem.

>> Policija istražuje Zadranina, prijeti mu kazna do 30.000 kuna: Odbio iznajmiti apartman gay paru iz Brazila

"Djeca išaraju zidove i sve su to uglavnom bile manje materijalne štete, ali sve se to da pokriti uz osiguranje ili gosti direktno plate štetu. Djeca, gejevi, svi su dobrodošli, ali nažalost životinje ne primam jer za njih nije uvjetovano", rekla je Ana Mršić.

Svi web servisi za iznajmljivanje smještaja nude i filtere prema kojima se može pronaći odgovarajući smještaj u kojem nema ograničenja za goste.

Većina iznajmljivača koja ima luksuzne apartmane i ne želi primati u njih djecu ili životinje, kažu da je to zbog toga što šteta ukoliko ovdje i nastane poprilično velika i teško je naplatiti.

>> Sin vlasnika koji je otkazao smještaj brazilskom gay paru: 'Imali smo neugodna iskustva jer orgijaju i rade nered'

Smatrate li da je u redu da vlasnik apartmana odbije goste na temelju spolne orijentacije?

Rezultati
Da: 42 odgovora
Ne: 35 odgovora
 • Da:

  55% (42)

 • Ne:

  45% (35)

Vrati se na glasanje

Danijel koji agencijski vodi iznajmljivanje 25 apartmana kaže kako je sasvim regularno postavljanje ograničenja za malu djecu, životinje ili pušače, ali diskriminacija poput one u kojoj je Zadranin odbio homoseksualni par, protuzakonita je i neprihvatljiva.

"Toj osobi nije mjesto na Boooking.comu ili na AirBnB-u jer jednostavno ne zna pravila ponašanja. Jednostavno ne zna zakon, ne poštuje pravila firme s kojom surađuje i jednostavno će se takve stvari događati dok god u Hrvatskoj educiranost turističkih djelatnika ne bude na jednoj višoj razini", smatra Danijel Radeta iz Udruge iznajmljivača Zadar.

Veću toleranciju iznajmljivača možda osigura i nabujala konkurencija. U Zadru je u ovom trenutku 20 tisuća kreveta u privatnom smještaju i taj broj još uvijek raste.

>> Booking.com otkazao suradnju Zadraninu koji je odbio gay par: 'Gostu ćemo pronaći drugi smještaj'

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Superpar stala
  SUPERPAR Goran uložio 555 kuna na Hanu: 'Jučer je baš nokte napravila i nisam siguran hoće li ući u štalu'

  Došlo je vrijeme za prvo klađenje muškaraca na svoje partnerice koje čeka prvi zadatak, a prije toga je Enis djevojkama dao rukavice da izaberu koje će boje biti njihovi timovi

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!