Novosti / Hrvatska

BIZARAN SLUČAJ

Međimurje: Vremešni roditelji tužili djecu jer se ne brinu za njih iako imaju primanja i nekretnine

Međimurje: Vremešni roditelji tužili djecu jer se ne brinu za njih iako imaju primanja i nekretnine
Marijan Susenj/PIXSELL

"Roditelji se za mene i moju braću nisu posebno brinuli kad smo bili djeca"

Anđela (79) i Petar (75) tužili su svojih šestoro djece jer ih ne žele uzdržavati.

Općinski sud u Čakovcu u petaak je donio presudu da petero sinova i kći starim i siromašnim roditeljima moraju plaćati svaki po 200 kuna mjesečno. Ukupno, dakle, 1200 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U tužbi koju su supružnici iz Međimurja protiv svoje djece podnijeli prije četiri godine, naveli su da su starije životne dobi i nisu sposobni za rad, ne primaju mirovinu i nemaju baš nikakvih prihoda. S obzirom da ne mogu sami osigurati novac za hranu, lijekove i režije, za što im mjesečno treba oko 2400 kuna, predložili su da sud obveže njihovu djecu na plaćanje tog iznosa.

No, sud je traženu svotu na koncu prepolovio smatrajući da je to dovoljno, piše Podravski.hr.

Sin Robert, primjerice, tome se na sudu žestoko protivio tvrdeći da on i supruga s neredovitim plaćama zarađuju jedva 6000 kuna mjesečno, a imaju velike minuse na računima i troje malodobne djece.

"Roditelji se za mene i moju braću nisu posebno brinuli kad smo bili djeca jer su nas ostavili na brigu baki pa otišli raditi u Austriju", požalio se sin Robert.

No, sud je ustanovio kako su roditelji godinama doista radili u inozemstvu, ali ih poslodavac nije prijavljivao pa su ostali bez prava na mirovinu. Radili su, dakle, desetak godina, ali na crno. Imaju neožbukanu sirotinjsku kuću staru 45 godina s tri sobe, malom kuhinjom i kupaonicom te starim namještajem.

Zbog teških materijalnih prilika vele da su se za pomoć obratili Centru za socijalnu skrb, ali Centar će rješenje donijeti tek nakon pravomoćne presude u ovom slučaju.
Tijekom dokaznog postupka Općinski sud ustanovio je kako je jedan sin ratni vojni invalid s mirovinom od 8000 kuna, trojica su već godinama u Njemačkoj, Sloveniji i Austriji, a jedan ima privatnu tvrtku u Međimurju.

Jedino kći nema stalnih primanja. Neki od sinova imaju vrijedne nekretnine u inozemstvu i više automobila, doznaje Podravski.hr.

Općinski sud na koncu je zaključio kako su oni “kao punoljetna djeca dužni uzdržavati svoje roditelje koji nisu sposobni za rad i nemaju dovoljno sredstava za život te ih ne mogu ostvariti iz svoje imovine”.

Tako je, tumači sutkinja, propisano Obiteljskim zakonom, a “svoje dužnosti mogu se osloboditi samo u slučaju da ih roditelji iz neopravdanih razloga nisu uzdržavali u vrijeme kad je to bila njihova zakonska obveza”.

No, djeca to na ročištu nisu uspjela dokazati.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!