Novosti / Hrvatska

Sve manje odgajatelja

Slijedi val umirovljenja: Uskoro u vrtićima neće imati tko brinuti o djeci?

Slijedi val umirovljenja: Uskoro u vrtićima neće imati tko brinuti o djeci?
Marko Lukunic/PIXSELL

'Kandidata koji se prijavljuju sve je manje, a naše potrebe rastu sa sve većim brojem umirovljenja'

Na natječaj gradske predškolske ustanove raspisan 5. lipnja kojim se tražilo 33 odgojiteljice, javilo se tek 36 kandidata. To predstavlja veliki problem s obzirom na to da je val umirovljenja prve generacije odgojitelja tek krenuo pa bi se uskoro moglo dogoditi da u osječkim vrtićima nema tko brinuti o djeci, prenosi Glas Slavonije.

"Kandidata koji se prijavljuju sve je manje, a naše potrebe rastu sa sve većim brojem umirovljenja. Za sada situacija nije alarmantna, nekako se pokrivamo, ali ako ubuduće ne bude odgojiteljica na tržištu rada, biti će prisiljeni zapošljavati kadar iz srodnih struka ili pripravnike", ističe ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na problematiku nedostatka odgojitelja na istoku Hrvatske ukazuje i Analiza pristupačnosti, kvalitete, kapaciteta i financiranja sustava ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj koje je u svibnju objavilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Veličina prosječne jasličke odgojno-obrazovne skupine u Osječko-baranjskoj županiji (15,9) kreće se oko prosjeka RH (16,3). Prosječna vrtićka skupina (23,4) nepovoljnija je, odnosno nadilazi prosjek RH (22,6), kao i broj djece po odgojitelju (11,9 naspram 10,4 u RH).

Trenutačno je zaposleno 464 odgojitelja, što je znatno manje od brojke 978 koliko bi ih trebalo biti zaposleno kako bi se do 2030. godine ostvarili barcelonski ciljevi. Treba voditi računa i o tome da je čak polovina trenutno zaposlenih odgojitelja (45,9%) starija od 50 godina te će se do 2030. godine umiroviti.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!