Novosti / Hrvatska

POSEBNE ODGOJNO-OBRAZOVNE USTANOVE

FOTO Prosvjetni radnici prosvjeduju pred ministarstvom obrazovanja, Divjak ih primila na sastanak

FOTO Prosvjetni radnici prosvjeduju pred ministarstvom obrazovanja, Divjak ih primila na sastanak
RTL

Nešto iza 11 sati predstavnike je primila na sastanak ministrica Blaženka Divjak

Učitelji i stručni suradnici koji rade u posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama za prošli mjesec dobili su i do 600 kuna manju plaću

PROČITAJTE VIŠE:

>>  Radnici u prosvjeti opet dobili manje plaće: 'Idemo u prosvjed, ovo je udar na kućni budžet'

FOTO Prosvjetni radnici prosvjeduju pred ministarstvom obrazovanja, Divjak ih primila na sastanak Fotogalerija

I sve to zbog novog granskog kolektivnog ugovora prema kojemu im se dodatak na posebne uvjete rada računa samo na neposredni rad, a ne na ukupnu plaću.

Stoga je Sindikat Preporod u četvrtak ispred Ministarstva obrazovanja održao ranije najavljeni prosvjed.

Okupilo ih se oko 200, a nešto iza 11 sati predstavnike je primila na sastanak ministrica Blaženka Divjak.

Divjak o sindikalnom prosvjedu 'Preporoda'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak vezano za prosvjed u organizaciji sindikata "Preporod" zbog smanjenja plaća učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama, kako je potrebno analizirati situaciju i vidjeti što je u prethodnom razdoblju bilo isplaćivano u skladu s Ugovorom.

 Na upite novinara što dogovoreno nakon održanog prosvjeda, Divjak je pojasnila kako je riječ "o granskom Kolektivnom ugovoru kojeg je referendumom podržalo 80 posto svih članova Hrvatskog sindikata učitelja".

 Kada se govori o djeci s teškoćama u razvoju, njih 90 posto je u redovitim školama, što znači da ih je samo manji dio u posebnim ustanovama, rekla je ministrica, koja je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu danas nazočila svečanoj ceremoniji uručenja Oskara znanja 2018.  

 Istaknula je i kako je na sastanku utvrđeno da postoje određeni problemi u sustavu. "I u prethodnom razdoblju su određeni dodaci isplaćivani, a da se teško može vidjeti utemeljenje u Ugovoru za isplaćivanje tih dodataka", pojasnila je ministrica.

 "Nadalje, očito te centre treba promatrati holistički, znači to nije samo pitanje Ministarstva znanosti nego i Ministarstvo socijale i Ministarstva zdravstva i u tom smislu ćemo organizirati i sastanak sa sva tri Ministarstva", najavila je.  

 "Ono što mene posebno rastužuje je politiziranje", rekla je Divjak, ocjenivši kako je riječ o "neprimjerenom politiziranju i skupljanje političkih bodova nekih koji taj sustav niti razumiju niti se time bave".

  Upitana da pojasni na koga tu misli odgovorila je kako misli na "različite političare koji se pojavljuju prigodno na ovakvim skupovima".

 Sindikatima je pak poručila kako neće dopustiti da se prepucavanje dva sindikata radi preko njezinih leđa. "Neka ljudi sjednu, dogovore se i da svi u interesu imamo tog učenika i učitelja", rekla je ministrica znanosti.  

 Novinare je zanimalo i mogu li učitelji koji rade u posebnim ustanovama očekivati da će dobiti više na idućim plaćama.

 "Prije svega treba analizirati situaciju i vidjeti što je u prethodnom razdoblju uopće bilo isplaćivano u skladu sa Ugovorom", zaključila je ministrica znanosti i obrazovanja. 

 

 

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!