Novosti / Hrvatska

za svaku pohvalu

Fluorescentni žniranci, sprej protiv zadaha, kuglice za kupanje: Upoznajte 13-godišnje poduzetnike i njihove ideje!

Ne proizvode električne aute, ali smislili su druge, revolucionarne proizvode

Nekim novim Rimcima danas je bio predzadnji dan škole. Ne proizvode električne aute, ali smislili su druge, revolucionarne proizvode. Kuglice za kupanje jer priznaju da baš i ne vole higijenu, sprej protiv zadaha, ali i fluorescentne žnirance. Sve su to ideje 13-godišnjaka iz osnovne škole Pavleka Miškine, koji su sudjelovali u programu Učenici poduzetnici. Danas su pred žirijem predstavili svoje ideje.

Oni danas nisu samo učenici. Ne, oni su i lideri svojih fiktivnih tvrtki.
 
"Ja sam direktor, direktor financija, te direktor komunikacija", kaže jedan učenik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ja sam financijski direktor, marketing menadžer i još neke stvari kojih se ne mogu sjetiti. Aha, produkt dizajner", dodaje drugi.

Odslušali su 35 sati programa Učenici poduzetnici i klinci o biznisu već znaju jako puno. Za početak - ozbiljno su istražili tržište. Napravili su proizvode koje znaju prodati - poput bombica za kupanje i pilinga za usne. 

"Mi smo jedni od one djece kojima se osobna higijena činila jako dosadna. Nismo bili baš zainteresirani za to, pa smo htjeli mlađim generacijama poboljšati higijenu i učiniti je zanimljivijom", ističe Ana Ščurić.

Ozbiljno su se pripremili za nastup pred žirijem.

"Malo sam sinoć pred ogledalom vježbao, jutros sam odmah vježbao i cijeli sam dan sve do nastupa samo vježbao i vježbao."

Što si vježbao?

"Pičiranje, naravno", jasno će Dan Šimek.

Osmislili su i slogane.

Ovo je jedan primjer projekta - učenici koji zbog bolesti ne mogu biti na nastavi teško nadoknađuju gradivo. Rješenje je- online streaming nastave na posebnom youtube kanalu. A početna investicija je- nekoliko držača za mobitel koji koštaju po 20 kuna.

Znaju što govore, znaju što rade, sigurni su u sebe i ja sam apsolutno impresioniran.

Eksperimentalni program u zagrebačkoj školi Pavleka Miškine uspio je- savršeno. Djeca već sad znaju kako izgleda priprema projekta u pravom životu- konkretno, bez nepotrebne i beskorisne teorije.  

"Želimo pokazati da u našem školskom sustavu i sada ima prostora za nove programe i izlaženje iz zidova, da bi mogla uspjeti jedna dobra reforma ako se dobro napravi i ima dobre temelje. Mi smo htjeli pokazati da mi to već živimo i radimo", ističe učiteljica Nikolina Matovina Hajduk.

"Mi smo probali i mene nije strah. Mi stvarno vjerujemo da možemo nastaviti dalje i uspjeti kao poduzetnici."

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!