Novosti / Hrvatska

Stiže zahladnjenje

Nevrijeme i pijavice tek su početak: Bit će i gore, a temperature padaju i do 10 stupnjeva

Prodori nevremena idu uz ono najljetnije vrijeme, a ove je godine problem što je takvo vrijeme došlo prerano i potrajalo je dugo

Ni jedan dio Hrvatske nije i neće biti pošteđen iznenadnih neveremena sljedećih dana. Silinu vremena iskusile su danas Istra, Dalmatinska zagora, kao i Zagreb i okolica. Opći potop u metropoli paralizirao je i Ekonomski fakultet i bolnice na istoku grada. 

Pijavica se obrušila na Hvar. Rušila je sve pred sobom. Nitko, srećom, nije ozlijeđen. Jako nevrijeme i tuča u nanosima visoka do pola metra u Dalmatinskoj Zagori.  Nevrijeme je bilo i u Podravini, najgore u Ferdinandovcu. 

Tuča i u Zagrebu kao i obilna kiša. 30-ak intervencija ispumpavanja vode na istoku grada. Poplavili su i hodnici Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Voda je došla i do kongresne dvorane. No, brza reakcija spriječila je veću štetu.

"Zahvaljujući vrlo brzoj intervenciji svih djelatnika fakulteta koji su bili tu, ništa od knjiga nije oštećeno. Sve je podignuto na višu razinu i voda je ispumpana i suši se upravo", kazao nam je dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Lajoš Žager.

Bujica vode i na ulicama Zaboka. Potopljene su neke prometnice, ali tako je bilo i diljem Hrvatske. Hoće li se tako i nastaviti?

Takvi prodori nevremena idu uz ono najljetnije vrijeme, a ove je godine problem što je to najljetnije vrijeme došlo prerano i potrajalo je dugo.

Naime, nakon svibnja koji je u velikom dijelu zemlje bio ekstremno topao, stigla je jednako topla prva trećina lipnja. Osim jednoga dana, 8. lipnja, kada se temperatura izjednačila s prosjekom, sve do danas bilo je osjetno toplije od uobičajenog... Imali smo čak i jedan vrlo vruć dan, vidimo da je temperatura u Zagrebu dosegnula gotovo 33 stupnja! Sutra još hladnije nego danas, vidimo ovaj pad danas i sutra veći od 10 stupnjeva... temperatura samo malo viša od 20 Celzija, a svježinu će donositi i umjeren sjeverac. Zatim slijedi nastavak ljeta, ali ugodnijeg, umjerenijeg nego do sada.

Mi ćemo u središnjoj Hrvatskoj osvježenje najjače osjetiti upravo zbog već spomenutog vjetra. Svježe će biti i u gorskim područjima, osobito na mjestima izloženim buri, kao i u Podvelebitskom primorju gdje će biti ugodnije u moru nego izvan njega. Na istoku i jugu zadržat će se toplo, ali neće biti neugodno kao prošlih dana. I lakše će se spavati. Sve u svemu, mislim da je većina građana ovu promjenu dočekala s veseljem.

Kada na godišnji odmor? I srpanj i kolovoz će biti vrući i suhi, nije baš neki izbor. Oni koji vole umjerenije ljeto trebali bi otići odmah...

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!