Novosti / Hrvatska

veliko nevrijeme

VIDEO FOTO Zbog oluje zabilježene pijavice na više mjesta na moru, a u Zagrebu potopljene bolnice

VIDEO FOTO  Zbog oluje zabilježene pijavice na više mjesta na moru, a u Zagrebu potopljene bolnice
Marijo Foretić

Veliko nevrijeme poharalo je cijelu Hrvatsku oko podneva i posliej podne u srijedu, a zbog obilne kiše i tuče nastale su velike štete

Nakon što je u utorak grmljavinska oluja pogodila zapadni dio Zagreba, u srijedu poslije podne najviše je nastradao istočni dio grada. Kako javljaju iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, u istočnom dijelu grada i podsljemenskoj zoni u tijeku je tridesetak intervencija ispumpavanja vode, u čemu pomažu i Dobrovoljna vatrogasna društva.

Zbog obilne kiše i tuče poplavljene su bolnice Rebro i Jordanovac. Naime, došlo je do smetnji u odvodnji oborinskih voda na Rebru i Jordanovcu KBC-a Zagreb, stoga su poplavljene najniže etaže garaže Rebro, spojni hodnik, glavna zgrada i zelena zgrada, te kuhinja i podrumski prostor na Klinici za plućne bolesti Jordanovac, doznaje se u KBC-u Zagreb. Manja količina vode prodrla je i u prizemlje operacijskog trakta. Operacijski program je prekinut, a svi pacijenti su prebačeni na prvi i drugi kat operacijskog bloka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz bolnice javljaju kako pacijenti nisu ugroženi te je voda ispumpana zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca. "Poplavila je treća etaža rebarske garaže zatim podrum gdje je kuhinja Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu te dio kuhinje na Rebru kao i tri operacijske dvorane a dijelom je stradala i sterilizacija" rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Ćorušić za Jutarnji list.

U poplavi nisu uništeni ni uređaji ni instrumenti, a u idućih nekoliko dana provest će se čišćenje i sušenje prostora kako bi sve ponovno bilo u funkciji. Zbog toga KBC Zagreb neće primati hitne pacijente idućih nekoliko dana. Te hitne slučajeve će usmjeravati na druge hitne prijeme zagrebačkih bolnica poput u KB Merkur i Dubrava te u KBC Sestara milosrdnica.

Osim bolnica Rebro i Jordanovac, odnosno KBC-a Zagreb, poplavljen je i MIOC u kojem je uništena informatička učionica s elektronikom. "Sve nam je poplavljeno i uništeno. Ne znamo otkud početi spašavati stvari" komentirala je ravnateljica XV gimnazije, Ljiljana Crnković.

Poplavljeni teniski tereni u Zagrebu nakon nevremena više nalikuju jezeru Fotogalerija

Područje Maksimira zahvatilo je jako nevrijeme praćeno tučom koje je na teniskim terenima Ravnice prouzročilo veliku štetu. Također je poplavljen i Ekonomski fakultet, a u trgovačkom centru Supernova u Dubravi dio garaže se našao pod vodom jer je pukla cijev.

Iz Javne vatrogasne postrojbe kažu da je najgore prošao Bukovac jer su poplavljene mnoge privatne kuće, a građani su im javili da je padala tuča veličine lješnjaka. "Problem je što je napadalo puno kiše u kratkom vremenu i zato dolazi do ovakvih naleta vode i poplava. Negdje se povuče, ali onda padne nova kiša pa opet dođe do problema", objasnili su vatrogasci na upite Jutarnjeg lista. 

Gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama poslao je interventne vatrogasne postrojbe koje ispumpavaju vodu na kritičnim mjestima.

>> Nevrijeme čupalo stabla i trgalo grane kod Klinike za psihijatriju Vrapče

Osim Zagreba, nevrijeme je zahvatilo i Istru i Dalmaciju. Kako piše Jutarnji list oko podneva se pojavila pijavica kod Novog Vinodolskog u sklopu snažne grmljavinske oblačne linije. Na svu sreću, nije došlo do nikakve štete.

Tuča i grmljavinski pljuskovi pogodili Trogir i širu okolicu. Obilnu kišu praćenu velikim vjetrom u Čiovu pogledajte u videu. 

Pijavice su se također pojavile i u okolici Hvara, Visa, Brača i Šolte. "Stigla je s juga sve do punte rive. S mora je ušla na samu rivu, odmah je bacila dva kemijska WC-a u more, sreća da je u tom trenutku na rivi bilo malo ljudi. Srušila je građevinsku ogradu, pobacala je stvari, predmeti su letjeli više desetaka metara u zrak. Ljudi su bježali kada su vidjeli koliko je snažna. Zanimljivo, pijavica nije nastavila pustošiti po gradu, nego se jednostavno okrenula i vratila odakle je došla - prema kanalu" rekla je Zorka Bibić za Dalmaciju danas. 

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!