Novosti / Hrvatska

brojne preventivne mjere

Dubrovnik u panici zbog ospica: posjeti u bolnici otkazani, djeca koja nisu cijepljena ne smiju u vrtić

U Dubrovniku i službeno epidemija ospica - zasad je potvrđeno 11 slučajeva zaraze, a još dvije osobe imaju simptome te bolesti i čekaju laboratorijsku potvrdu iz Zagreba

Dubrovnik je u panici i čini sve kako bi spriječio širenje daljnje zaraze ospicama, od kojih je na tom području oboljelo već nekoliko osoba. Posjeti u dubrovačkoj bolnici otkazani su do daljnjeg, a dječji vrtići traže da djeca koja nisu cijepljena - ostanu kod kuće.

Naglog širenja zaraze na svu sreću nema, no gotovo svakog dana u bolnicu dođe netko sa simptomima ospica.

U dubrovačkoj bolnici i dalje su na snazi mjere opreza od širenja zaraze, zato su na svim odjelima bolnice zabranjene posjete bolesnicima.

Pacijente sa simptomima odmah se odvaja od ostalih. Djelatnike bolnice se procjepljuje i svi moraju nositi zaštitne maske. Tu praksu preuzeli su i pacijenti.

"Jedna žena je došla na pretrage pa je dobila ospice, ja sam cijepljena al svejedno opreznost nije na odmet", kaže Anka iz Dubrovnika. 

No mjere opreza ne poduzimaju se samo u bolnici.

U svim dubrovačkim vrtićima jutros važne obavijesti, apelira se još jednom na roditelje da cijepe svoju djecu protiv ospica, no isto tako savjetuje se da sva djeca koja nisu cijepljena protiv ospica trebaju ostati u svojim kućama najmanje do 26-og lipnja.

"Obzirom da je jedan ili dva roditelja koja su zaražena ipak posjećivali dječje vrtiće tako da bi ta djeca ova koja nisu cijepljena mogla doći u fazu zaraze", ističe Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

"Panika se digla svakako, moje djete je cijepljeno, ali sad ga neću vodit u vrtić za svaki slučaj, ne osjećam se ugodno", kaže Nora, majka iz Dubrovnika. 

Prazniji su zbog ospica i vrtići i bolnički hodnici. No, smatraju u bolnici - panike nema, sve dok zaraženi polako "kapaju".

"Mislim da ste kolokvijalno dobro upotrijebili taj sleng, kapa po malo pa vidjet ćemo do kad će kapanje ići, jesmo li sa svim ovim mjerama uspjeli to kapanje privest kraju", kaže Stjepan Đuričić, voditelj odjela infektologije OB dubrovnik.

Od 25-og svibnja u Dubrovniku je potvrđeno desetak slučajeva ospica, nadaju se svi da će na malim brojkama sve i ostati.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!