Novosti / Hrvatska

Veliki uspjeh naših liječnika

FOTO Sa samo 450 grama prošla je kompleksnu operaciju, Maša je danas napustila bolnicu, a mi smo bili uz nju

FOTO Sa samo 450 grama prošla je kompleksnu operaciju, Maša je danas napustila bolnicu, a mi smo bili uz nju
Vijesti.hr

Nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva danas je otpuštena kući kao zdrava beba.

U Klinici za dječje bolesti Zagreb – Klaićevoj, tim liječnika pod vodstvom kirurga doc. dr. sc. Stjepana Višnjića, pročelnika Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti, izveo je kompleksnu abdominalnu operaciju na djevojčici koja je u tom trenutku  težila tek 450 grama.

Djevojčica je rođena u 27. tjednu, a u Kliniku za dječje bolesti Zagreb zaprimljena je zbog toksične upale crijeva s perforacijama. Nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva danas je otpuštena kući kao zdrava beba.

„Čestitam liječničkom timu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, KBC Sestre milosrdnice i KBC Zagreb na iznimnom pothvatu. Spašavanje djevojčice kirurškim postupkom u vrlo rizičnom stadiju razvoja zahtijevao je koordinaciju liječnika, medicinskog osoblja i bolnica. Ovim smo primjerom dokazali da je hrvatska struka i medicina na razini svjetske medicine“, izjavio je prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Izlazak iz bolnice najmanje bebe koja je preživjela kompleksnu abdominalnu operaciju Fotogalerija

Djevojčica je zaprimljena nakon poroda i početnog zbrinjavanja u KBC Sestre milosrdnice, 7 dan života u KDB Zagreb s dijagnozom nekrotizirajućeg enterokolitisa toksične upale crijeva sa višestrukim perforacijama. Kako je riječ o izuzetno malom novorođenčetu, (7 x manjem od uobičajene porođajne težine - 3500 grama), kojemu je svaka sekunda bila važna za preživljavanje, kompleksnu operaciju resekcije crijeva i derivacije stolice liječnički tim izveo je u rekordnom roku.

Ovo je prva ovakva operacija izvedena u tako ranoj životnoj dobi i zahtijeva tehnički besprijekornu kirušku izvedbu, vrhunski vođenu anesteziju i postoperativnu intenzivnu njegu. Tijekom prvih pet mjeseci života, djevojčica je podvrgnuta i drugim zahvatima - laserskoj operaciji oba oka, kateterizaciji srca i rekonstrukciji crijeva i trbušne stjenke.

„Uvidom u medicinske bibliografske baze podataka prema traženim parametrima abdominalne kirurgije, starosti bebe i porođajne težine dobili smo tri djevojčice u svijetu koje su preživjele tu kompleksnu operaciju – Emilija iz Njemačke, Maša iz Hrvatske i Abigeal iz Engleske.  Sve tri bebe od prvog dana bili su pravi borci i mogu se smatrati čudima moderne medicine“, rekao je doc. dr. sc. Stjepan Višnjić iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

„Današnji dan velik je i značajan za sve tri bolnice koje su sudjelovale na spašavanju djevojčice, ali i za hrvatsku medicinu. Integriranim pristupom multidiscipliniranog liječničkog tima spasili smo vrijedan ljudski život i to je uspjeh svjetskog rariteta“, izjavio je prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Priču o Maši i velikom uspjehu liječnika koji su sudjelovali u iznimno zahtjevnoj operaciji pogledajte u emisiji RTL Danas u 18:30 na RTL-u!

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!