Novosti / Hrvatska

Analiza Damire Gregoret

Novi izbori na vidiku? Oporba traži raspuštanje Sabora, no vladajuća koalicija nije zabrinuta

Damira Gregoret analizirala je što opće oporba može napraviti u Saboru i zaključuje da sve ovisi o tumačenjima

Kada govorimo o samom raspuštanju Sabora, doznajemo da bi se ta točka trebala uvrstiti u dnevni red već u petak, ali naravno kada će se zaista o tome raspravljati ovisi o vladajućima. Dok premijer tvrdi da je vladajuća većina stabilna, oporba smatra da ostavka Martine Dalić nije dovoljna i traže raspuštanje Sabora. 
 
U skladu s novim Poslovnikom, oporba je osigurala da se u Saboru o Agrokoru raspravlja u čak dvjema temama: uvrštavanju izvanrednog povjerenika u Zakon o sprečavanju sukoba interesa, te zahtjevu za nastavak rada Istražnog povjerenstva za Agrokor. 

Legitimno je i očekivano da je nakon ovakve afere koja je, na kraju krajeva, dovela do toga da prije dva dana Vladu napusti potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, da oproba poziva i proziva na odgovornost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, nevjerojatno je da istovremeno, baš sada SDP ostao bez jednog saborskog zastupnika i da taj isti saborski zastupnik na neki način podebljava realno tanku saborsku većinu Andreja Plenkovića.

SDP i dalje inzistira i traži da se Sabor raspusti, da se ide na nove izbore. O tome je danas u sabornici govorio predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Kako doznajemo, taj zahtjev potpisao je predsjednik Kluba zastupnika Arsen Bauk. Podržao ih je i dobar dio oporbe, no nemaju dovoljan broj ruku. Baš zbog toga se u HDZ-u i vladajućoj koaliciji nimalo ne zabrinjavaju, ali je istovremeno Milorad Pupovac poslao zanimljivu poruku.

"Ako baš toliko hoćete izbore, ako baš u ovom trenutku i u ovim okolnostima želite imati nove izbore u zemlji - pa izvolite nove izbore. Dat ću vam izbore pa da vidimo što ćete napraviti, pa da vidimo kakvu ćete Vladu sastaviti", rekao je Pupovac u sabornici. 

Kada govorimo o samom raspuštanju Sabora, doznajemo da bi se ta točka trebala uvrstiti u dnevni red već u petak, ali naravno kada će se zaista o tome raspravljati ovisi o vladajućima. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!