Novosti / Hrvatska

Prijetnja za zdravlje

Upitno održavanje INmusic festivala?! HT na jarunskom Otoku mladeži želi graditi baznu stanicu; građani ogorčeni

Točno između dvije pozornice, na lokaciji na kojoj su za vrijeme INmusica obično kućice s hranom, Hrvatski telekom namjerava graditi baznu stanicu koja bi trebala pokrpati rupe u mobilnoj mreži

Upitno je održavanje popularnog INmusic festivala. Budućnost popularnog muzičkog događaja neizvjesna je zbog namjere Hrvatskog telekoma da na jarunskom Otoku mladeži sagradi baznu stanicu. Ne samo organizatori, već i građani nisu zadovoljni postavljanjem stanice u kojoj vide prijetnju za zdravlje.

Sjajni nastupi vrhunskih glazbenika na zagrebačkom moru uskoro bi mogli postati prošlost. Jer točno između dvije pozornice, na lokaciji na kojoj su za vrijeme INmusica obično kućice s hranom, Hrvatski telekom namjerava graditi baznu stanicu koja bi trebala pokrpati rupe u mobilnoj mreži. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za organizatore festivala to je nedopustivo. "Kada bi dobili odobrenje da postave baznu stanicu od 30 metara ovdje, festival se ne može održati zbog sigurnosnih razloga. Prema Zakonu o javnom okupljanju odgovorna osoba je organizator i ne pada mi na pamet dovesti ljude u sigurnosno pitanje", rekao je organizator INmusic festivala Zoran Marić.

Zbog nedovoljno prostora za kretanje posjetitelja već je dolazilo do tragedija upozorava Marić. "Zadnji primjer je 2010. kada je u Duisburgu, na festivalu Love Parade, poginulo 21 osoba upravo zbog uskog komunikacijskog kanala", podsjeća Marić.

RTL je u posjedu dopisa koji je HT u veljači poslao Gradskom uredu za prostorno uređenje u kojem traži njegovu suglasnost za postavljanje stanice jer sadašnja mreža nije dostatna. U dopisu se pozivaju bašš na festival.

"Osim toga na području ŠRC Jarun događaju se i masovni događaji kao što je INmusic kada smo primorani postavljati privremene lokacije baznih stanica što je nužno iz sigurnosnih razloga, a onda i kvalitete mreže", piše u dopisu.

Iako iz HT-a odgovaraju da mrežu šire upravo zbog INmusica iz priopćenja se da iščitati da im je svejedno pile li granu na kojoj sjede odnosno gdje ljeti zarađuju.

"Postavljanje je dogovoreno s Gradom Zagrebom prije nego je organizator INmusic-a ušao u korištenje prostora, a u cilju trajnog rješenja. Naime, privremeno je rješenje montažom i demontažom svake godine izrazito skupo i zahtjevno", odgovorili su iz HT-a.

No ako moraju birati između lošeg signala i festivala, građani biraju drugo. "Mislim da se logični odgovor nameće sam. Ne čini mi se kao dobra ideja, ponajprije zbog Inmusic festivala. Znam da bazna stanica mora negdje postojati i mora se negdje postaviti, ali rado bih naravno da to nije na području gdje ja obitavam", kazala je Morana iz Zagreba.

Isto misli Amir. "Ako bi ugrozio održavanje festivala bi to bila negativna stvar jer nas ima puno koji cijelu godinu iščekujemo taj festival", kazao je.

Neslužbeno doznajemo i da je cijena postavljanja privremene stanice svega 30 tisuća kuna, a riječ je o kompaniji koja uprihođuje milijarde. Uz to, istraživanje u Italiji pokazalo je da su štakori dobili rak od dopuštene razine zračenja baznih stanica.

Na potezu je sada Gradski ured za graditeljstvo koji još uvijek nije odborio postavljanje. Konačan odgovor su najavili dati u ponedjeljak. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Željko Bilić odabrao djevojke koje vodi na farmu
  Čestitamo! Željko pronašao sreću zahvaljujući 'Ljubav je na selu': 'Ženim se, a u prosincu ću postati i tata!'

  Željko je na svojoj farmi ugostio Maju Švaljug, Jacqueline Kale, Ružu Pejić i Paulinu Tomičić

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!