Novosti / Hrvatska

neugodno

Mještani Sukošana napali DHMZ-ovce zbog meteorološkog radara: 'Sve je bilo na rubu fizičkog obračuna'

Mještani Sukošana napali DHMZ-ovce zbog meteorološkog radara: 'Sve je bilo na rubu fizičkog obračuna'
Igor Kralj/PIXSELL

Meteorolozi su stanovnicima pojasnili da je sve što smatraju da ih truje lako mjerljivo, a kad nisu uspjeli onda su im predložili da sami naruče stručnjake koji mjere radijaciju. Ni to nije urodilo plodom

Nekolicina mještana Sukošana napala je meteorologe DHMZ-a koji su im pokušavali pojasniti svrhu postavljanja meteorološkog radara u njihovu kraju, a cijela situacija izgledala je prilično ružno i bila je na rubu fizičkog obračuna, piše Dalmacija danas.

Članovi DHMZ-a u Sukošan su došli kako bi građanima pojasnili hvalevrijedan projekt METMONIC, u sklopu kojeg će se modernizirati meteorološke motriteljske mreže u RH, odnosno osigurati da 100 posto teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena. Cijeli projekt pokriven je EU fondovima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nevjerojatno. Sve je bilo na rubu fizičkog obračuna. Srećom, načelnik je na vrijeme shvatio o čemu se radi pa je na vrijeme prekinuo skup", rekao je Ivan Toman, član Crometeo tima i autor projekta i meteo aplikacije MeteoAdriatic. 

"Sve je počeo prezentacijom projekta od strane Nataše Strelec. Govorila je koje su koristi postavljanja radara, gdje će se postaviti. Upadi su počeli i prije kraja njene prezentacije, ali nekako je uspjela privesti prezentaciju do kraka. Onda je bilo zamišljeno da ljudi DHMZ-u postavljaju pitanja. Moram kazati da je većina prisutnih bila starijeg godišta. Prije bih rekao da su to bili verbalni napadi, a nikako pitanja. Jedan od najčešće spominjanih “argumenata” bilo je obolijevanje od raka. Žalu da im je zadnjih 10 godina od raka umrlo čak 60 mještana i da povezuju s postavljanjem antena na brdu Sukošan. Tvrde da na brdu sada postoje 22 antene", prepričao je Toman za portal Dalmacija danas. 

Meteorolozi su stanovnicima pojasnili da je sve lako mjerljivo, a kad nisu uspjeli onda su im predložili da sami naruče stručnjake koji mjere radijaciju. Ni to nije urodilo plodom, kao ni činjenica da ponegdje radari postoje čak i u gradovima. Pojasnili su da radar ne bi smjestili drugdje, jer im zbog riješenih imovinsko-pravnih odnosa odgovara zemljište, no mještane to nije zanimalo.

“‘Nećemo vam mi to dopustiti’, povikaše krkani kada su pale i nove neugodne verbalne prijetnje. U tom trenutku DHMZ je počeo spominjati i policijsku zaštitu, no tada je, uslijed uzavrele atmosfere, reagirao načelnik prekinuvši skup i najavivši da će se Sukošanci po ovom pitanju vjerojatno izjasniti na lokalnom referendumu”, završio je priču Toman. 

Mještani Sukošanja o ovom će se pitanju najvjerojatnije u konačnici izjasniti na referendumu, piše Dalmacija danas.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!