Novosti / Hrvatska

nastavljeno suđenje

Mamić u Osijeku izrazio želju za četiri svjedoka: sud odbio njegov prijedlog

Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru sudi se za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama

Zdravko Mamić danas se vratio u sudnicu u Osijeku nakon što ga je sudac 1. rujna izbacio zbog nepoštivanja suda. 

Početak obrane Zdravka Mamića i ostalih okrivljenika za izvlačenje novca iz Dinama Fotogalerija

Na redu je bilo iznošenje obrane okrivljenika, a Mamić je bio izbačen do okončanja dokaznog postupka.

Suđenje je počelo u 10 sati, a glavni sudac Darko Krušlin je prije početka procesa Mamića ponovno upozorio da će opet biti isključen sa suđenja ako bude narušavao red i dostojanstvo suda. 

Krušlin je nakon toga izvijestio okrivljenog Zdravka Mamića o iskazima svjedoka, koji su neposredno ispitani u njegovoj odsutnosti, te iskazima svjedoka, koji su pročitani tijekom proteklih ročišta, kao i o pregledanoj materijalnoj dokumentaciji iz optužnice.

Nakon što je sudac pročitao što se sve događalo na sudu tijekom Mamićevog izbivanja, Zdravko Mamić je sutkinji izrazio želju kako bi na sud htio dovesti četiri svjedoka. To su vještak Mioc iz Osijeka, ekonomski ekspert Ivan Ćevizović iz Zagreba, Sanja Đak, revizorica u Dinamu, te Ninoslav Ljubojević, bivsi predsjednik osječkog suda gdje mu se sudi. Izjavama svjedoka, kako kaže Mamić, želi potvrditi da se u njegovom slučaju radi o politički montiranom procesu.

Sud je razmotrio njegovu odluku i nakon nekog vremena odbio njegov zahtjev. 

Mamić je obrazložio da Ljubojevića predlaže kako bi pokazao da se radi o politički montiranom procesu, dodajući kako je taj sudac bio član optužnog vijeća koje je potvrdilo optužnicu u ovome predmetu iako je, kako drži, morao biti izuzet s obzirom na to da su njih dvojica u zgradi suda svojedobno dogovarali podjelu transfera između NK Dinama i njegova sina, igrača Gorana Ljubojevića, koji je tada prelazio u Dinamo.

Sud je odbio prijedlog za ispitivanje tih svjedoka jer su okolnosti o kojima bi trebali dati iskaz već utvrđene, a okolnosti zbog kojih je kao svjedok predložen Ljubojević ne sadržavaju odlučne činjenice za taj kazneni postupak. 

Suđenje se nastavlja sutra, kada počinje iznošenje obrane okrivljenika.

U izjavi medijima nakon ročišta Mamić je izrazio nezadovoljstvo time što je Uskok tijekom suđenja imao 82 svjedoka i vještake, a on samo četiri svjedoka čije je ispitivanje odbijeno.

"Iz toga iščitavam da je vijeću u dosadašnjem postupku sve jasno i da im nije bilo potrebno dodatno razjašnjenje", ocijenio je Mamić.

Smatra da je sudsko vijeće nekorektno postupilo kada mu je zabranilo ulazak u zgradu osječkog suda jer je, po njegovu mišljenju, bez obzira na to što je zbog remećenja reda udaljen iz sudnice, imao pravo ući u zgradu kako bi se tijekom stanki mogao savjetovati s odvjetnicima.

Zamoljen da komentira činjenicu da je suđenje rezultiralo dodatnim istragama, poput onih protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena za lažno svjedočenje, Mamić je najavio kako će o tome pokušati govoriti u svojoj obrani, ali ne zna koliko će mu sudsko vijeće to dopustiti. Smatra kako su u DORH-u uočili da u ovom predmetu loše stoje te su zato odlučili kompromitirati nogometne reprezentativce optužujući ih za krivokletstvo.

 "Vidite da im ništa nije sveto i da će napraviti sve da dokažu svoju bolesnu ambiciju da paraliziraju Zdravka Mamića, da okaljaju i unište Dinamo i hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Ovaj je predmet politički motiviran iz sasvim drugih interesa, da se mene, moga brata i Damira Vrbanovnića eliminira sa sportske scene i da se jedna stranka, kojoj sam ja iskazivao simpatije, te neki ljudi i predsjednički kandidati putem mene sotoniziraju i uprljalju", ustvrdio je Mamić.

Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se od travnja prošle godine sudi zbog optužbi da su NK Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatoga i neplaćenog poreza i prireza.

Slučaj je zanimljiv i jer je jedan od rijetkih iz kojeg se "izrodilo" novih istraga: Luka Modrić, njegova punica Vesna Juraić (inace računovotkinja Dinama) i Dejan Lovren od svjedoka su postali osumnjičeni i to za davanje lažnih iskaza. Protiv Modrića je podignuta i optužnica. Protiv Lovrena je u tijeku istraga.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!