Novosti / Hrvatska

SVE U SKLADU S USTAVOM

Poznat sadržaj dodatne izjave o Istanbulskoj konvenciji: oni koji su dizali paniku napokon mogu odahnuti

Poznat sadržaj dodatne izjave o Istanbulskoj konvenciji: oni koji su dizali paniku napokon mogu odahnuti
PIXSELL

Izjava pojašnjava da se Istanbulska konvencija odnosi na zaštitu žena od nasilja i nasilja u obitelji i da u njoj nema govora o uvođenju rodne ideologije

U interpretativnoj izjavi se, doznajemo, radi o tri točke: da je Konvencija u skladu s Ustavom, da u njoj nema odredaba koje bi pravno afirmirali rodnu ideologiju te da joj je cilj i svrha spriječavanje nasilja nad ženama.

"Republika Hrvatska smatra da se Istanbulska Konvencija prvenstveno odnosi na zaštitu žena od nasilja i nasilja u obitelji. Republika Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obveze uvođenja rodne ideologije niti redefiniranje ustavne definicije braka. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Republika Hrvatska smatra da je konvencija u skladu s Ustavom RH, posebno s odredbama o ljudskim pravima i slobodama", ovo su dijelovi interpretativne izjave koju će Vlada sutra na sjednici usvojiti zajedno sa Zakonom o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulskom konvencijom.

Izjava je usklađena s pravnom službom Vijeća Europe i kao takva ne bi trebala predstavljati problem, jer ne zadire u bitne odredbe Istanbulske konvencije, a podržana je i na današnjem sastanku koalicijskih partnera u Vladi.

Ono što dosada u njoj nije poznato je da u izjavi nema govora o redefiniranju ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene, što je u Ustav ušlo nakon referenduma koji je izborila Udruga U ime obitelji. 

U izjavi se naglašava da je Istanbulska konvencija u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, a posebno s odredbama o ljudskim pravima i slobodama, kao i ustavnom zaštitom manjinskih prava.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!