Novosti / Hrvatska

razočarani ugovorima

U štrajku 580 radnika Dalekovoda: 'Uprava je stalno u plusu, a nas se iscrpljuje do maksimalne mjere!'

Radnici Dalekovod proizvodnje, njih 580-ero u štrajku je. Zaustavili su proizvodnju - jer ne žele prIhvatiti prijedlog Uprave da nakon otkaza - ponovno sklapaju ugovore, ali s 20 posto manjim plaćama.

Radnici Dalekovod proizvodnje ljuti su nakon što su čuli što im Uprava predlaže u novim individualnim ugovorima. 

Prema njima, morali bi raditi više za manje plaće, a uz to bi ostali i bez većine dosadašnjih prava. Sindikati tvrde, ovakvi uvjeti odgovoraju samo Upravi. 

"Mi smo stalno na rubu i mi smo stalno u minusu, a oni su u plusu. Znači otkud njima plus, a nama minus? Znači stvari su postavite tako da nas se iscrpljuje", Ivica Bajlović, predsjednik Sindikata proizvodnje Dalekovoda.

Prema novim individualnim ugovorima, radnici više nemaju pravo na otpremninu, dodatke na drugu smjenu i dodatak na staž. No, ono što ih najviše boli je smanjenje plaća za 20 posto. 

"Želim zaraditi kruh, školovati svoje dijete, kroz svoj posao, a ne da mi netko da, ja želim to sve samo zaraditi, dajte mi da zaradim i da mogu živjeti", ogorčen je Mladen Hrženjak, radnik Dalekovoda.

S druge strane iz Uprave Dalekovod proizvodnje poručuju da radnici pretjeruju sa svojim zahtjevima i da je ovo restrukturiranje nužno za poslovanje.

Do sada su, kažu, pristali na čak tri smanjenja plaća, no ovdje su, tvrde, morali podvući crtu.

"Znači za ovaj minimalni, ajmo reći nije minimalni, taj osobni dohodak pokrivamo se nekako, ali oni nam evo i to žele spustiti ispod neke razine dostojanstva", Stipan Ćurić, radnik Dalekovoda.

I sve dok se ne ispune zahtjevi sindikata radnici će dolaziti na posao, no u halama kao i danas, nitko neće raditi.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!