Novosti / Hrvatska

opasni kineski prioizvodi

Zbog opasnih proizvoda s tržišta povučeno više od 2000 proizvoda: više od 50 posto stiglo iz Kine

Informacije o tome zemlje članice Europske unije dijele putem takozvanog Rapid Alert Sustava jer isti se opasni proizvod često prodaje u više zemalja

Više od dvije tisuće raznih opasnih proizvoda lani je povučeno s tržišta Europske unije. Najviše igračaka i to zbog opasnih kemikalija i mogućih ozljeda. Samo lani Hrvatska je upozorila na 29 rizičnih artikala.

Popularni fidget spinner lani je bio najčešće prijavljivani opasni proizvod i to uglavnom zbog sitnih dijelova opasnih za djecu. 

"Sjećam se jako dobro da je moj unuk htio da mu kupim jedan, a ja nisam znala što je to. Naravno, nisu svi fidget spinneri opasni, ali postoje neki koji nisu u skladu sa sigurnosnim standardima Europske unije", tvrdi Vera Jourova, povjerenica Europske komisije za zaštitu potrošača.

Informaciju o igračkama, ali i svim ostalim opasnim neprehrambenih proizvodima na tržištu - članice Europske unije - dijele putem takozvanog Rapid Alert Sustava. A informacije su javno dostupne na Internetu. 

"Ako postoji problem sa sigurnošću proizvoda, mjere se poduzimaju u jednoj zemlji, ali želimo osigurati da to znaju i sve ostale zemlje, da mogu poduzeti iste mjere kako bi očistile tržište od nesigurnih proizvoda",  kaže Andre Berends iz Sustava brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode.

Lani su na taj način članice Europske unije poslale 2200 upozorenja. Najviše, 29 posto odnosilo se na igračke. U 20 posto slučajeva prijavljivana su opasna motorna vozila, a u 12 posto odjeća. Najčešće je prijetio rizik od ozljeda, kemikalija i gušenja.

Hrvatska je lani putem Rapid Alert Sustava prijavila 29 različitih opasnih proizvoda. Najčešće su to bili odjeća, elektronički uređaji, ali i upaljači.

Više od 50 posto svih prijavljenih proizvoda na tržište Europske unije stiglo je iz Kine.

"Isti je postotak bio i 2016. Nastavljam usko surađivati s kineskim vlastima. Raspravljamo o konkretnim slučajevima i razmjenjujemo dobre prakse", izjavila je Vera Jourova.

Otkako sustav radi, od 2003. putem njega zemlje članice međusobno su izmjenile upozorenja o čak 25 tisuća opasnih proizvoda.

Najveću opasnost tržištu Europske unije, pa tako i Hrvatske, predstavlja brzo rastuća online kupovina iz trećih zemalja. Takav uvoz ne može se kontrolirati uobIčajenim metodama, pa u Europskoj komisiji intenzivno pregovaraju s gigantima poput EBaya, Alibabe i Amazona od kojih traže da oni kotroliraju što prodaju.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!