Novosti / Hrvatska

Projekt udruge lipa

'Crna knjiga trošenja javnog novca' - dostupna građanima: kako prijaviti mito i korupciju?

'Ne postoji dovoljno dobar način praćenja kvalitete i efikasnosti - novac ste potrošili, a ne znate što ste dobili i to je ono što građanima smeta', ističu iz udruge Lipa

Od danas svi građani koji znaju za slučajeve netransparentnog trošenja državnog novca pozvani su da ih prijave u Crnu knjigu. Internetsku adresu pokrenula je udruga Lipa - a cilj je sve prikupljene primjere i prokazane političare upisati u jedinstveno izdanje - koje će, vjeruju, stati na kraj mitu i korupciji.

Nabava automobila, troškovi administracije, promašene investicije. Građani se slažu - država troši previše.

"Imam osjećaj da novci ne idu na prava mjesta, trebalo bi za zdravstvo prvenstveno", smatra Đurđica iz Zagreba.

"Mislim da bi trebalo stegnut remen, cijeli narod je u situaciji da treba štedjeti pa bi se tako trebali i  političari puno odgovornije ponašati", kazao nam je Mario iz Zagreba.

Crna knjiga trošenja javnog novca projekt je udruge Lipa u kojoj žele pronaći što više primjera neodgovornog trošenja.

"Mi mislimo da ne postoji dovoljno dobar način obrazloženja troškova, praćenja kvalitete i efikasnosti - novac ste potrošili, a ne znate što ste dobili i to je ono što građanima smeta", izjavio je Davor Huić, predsjednik udruge Lipa.

A izvori informacije na koje računaju, uz medije i izvještaje Državne revizije, su upravo dojave građana.

"Mi to kažemo odvojiti žito od kukolja, ljudi odvajaju poreze da bi dobili javne usluge kao školstvo, zdravstvo i drugo, ali i za stvari za koje se nisu složili i koje nisu pametne", kazao je Huić.

Poručuju tome treba stati na kraj i zato će između mnogih prijava koje stignu na adresu crne knjige izabrati i državi predložiti - gdje se može i mora uštedjeti.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!