Novosti / Hrvatska

hrvatska stvarnost

Završio u blokadi zbog tuđeg duga: ‘Bez obavijesti sam ovršen kao jamac i dugujem 1,1 milijun kuna’

Završio u blokadi zbog tuđeg duga: ‘Bez obavijesti sam ovršen kao jamac i dugujem 1,1 milijun kuna’
Thinkstock / Ilustracija

Na prijatelja kojemu je bio jamac za kredit, kaže, se ne ljuti. I on je izgubio posao, obitelj mu se raspala pa je na koncu odselio iz Hrvatske

Već pet godina 43-godišnji je diplomirani ekonomist iz Splita Joško Mikrut ovršen i blokiran zbog tuđeg stambenog kredita u OTP banci za koji je bio jamac. Ovršen je za 342.000 kuna glavnice i čak 767.000 kuna na ime kamata, što znači da je ukupno dužan 1,1 milijun kuna, piše Večernji list.

“Za kredit po kojemu je ugovor raskinut još 2007. godine ovršen sam 2013. U međuvremenu nisam primio nijednu jedinu obavijest ni opomenu. Selio sam se sa stare adrese, no na njoj je ostala živjeti moja majka; da je bilo obavijesti, ne bi se zagubile. Samo jednoga dana nisam uspio podignuti plaću. Kad sam došao na Finu, imao sam što vidjeti: terete me za 342 tisuće kuna glavnice i 767 tisuća kuna kamata, ukupno 1,1 milijun kuna”, priča Mikrut koji je bio jamac prijatelju kada je ovaj dizao stambeni kredit u ‘švicarcima’ godinu dan prije negoli je tečaj CHF-a ‘poludio’.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S obzirom na vremenski raskorak između otkazivanja kredita i blokade, banku je tužio radi ništetnosti ovrhe zbog zastare anuiteta. Na Općinskom sudu u Splitu dobio je spor, ali je nakon četiri godine parničenja izgubio na Županijskom sudu. Inače, kredit je otkazan i nikada nije konvertiran u eurski. Mikrut je nakon nekog vremena upao u nove nevolje.

“Neko vrijeme sam tako gurao, a onda sam dobio dijete i više nisam mogao. Tad sam ovršen i za svoj dug. U međuvremenu sam završio na burzi, tri mjeseca sam bez primanja i nedavno sam predao zahtjev za osobni stečaj”, kazao je za Večernji list.

Izračunao je da bi sadašnjom dinamikom dug možda mogao podmiriti s 96 godina. Nadao se da bi osobnim stečajem mogao riješiti dio problema, no od rujna prošle godine, kada je predao zahtjev, njegov slučaj nije došao na red i stečaj još nije otvoren. U Hrvatskoj je, inače, samo dvoje povjerenika za osobni stečaj.

Na prijatelja kojemu je bio jamac za kredit, kaže, se ne ljuti. I on je izgubio posao, obitelj mu se raspala pa je na koncu odselio iz Hrvatske.

“Kratko mi je vrijeme davao novac za otplatu, koliko je uspijevao. Ukupno je prije toga otplatio 70-ak tisuća kuna”, kaže Mirkut dodavši da je nekretnina koja je bila jamstvo za kredit prodana za stotinjak tisuća kuna iako je bila procijenjena na 160 tisuća eura.

Mikrut, njegova supruga i njihovo petogodišnje dijete donedavno su preživljavali zahvaljujući supruginoj maloj marketinškoj tvrtki koja je nedavno zapala u teškoće jer je dosta poslovala s Konzumom, piše Večernji list.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
  SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

  „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!