Novosti / Hrvatska

predložene dopune

Novi 'antipedofilski zakon' čeka prvo čitanje u Saboru, no mnogi njime još uvijek nisu zadovoljni

Hoće li se novim kaznenim zakonom konačno stati na kraj seksualnim predatorima? Udruge roditelja HDZ-ovim prijedlogom zakona nisu u cijelosti zadovoljne i smatraju da je potrebno još izmjena kako bi mogli bolje zaštititi djecu

Novi prijedlog zakona protiv seksualnih predatora čeka svoje prvo čitanje u Saboru, no Riječanke s kojima smo razgovarali žele još veće izmjene. 

"Minimalna kazna se svela na dvije godine, a makismalna na 13 i mi s tim nismo zadovoljne i voljeli bi da se to podigne na neku realnu razinu", kaže nam Dubravka Nemarnik, Udruga Ruka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, prijedlog donosi i pozitivne pomake. Ono čime su zadovoljne je trajna evidencija pedofIla u registru, kao i ukidanje zastare za spolno iskorištavnaje i zlostavljanje djece. Svoje dopune i prijedloge danas su podijelile i u Ministarstvu pravosuđa i dogovorile suradnju.                               

"Obećano nam je da će se poraditi na sudskoj praksi da će održat sastanke i predavanja i da će dobitti razumijevanje i da će se suditi malo strože", dodala je Nemarnik.

Da djeca nisu dovoljno zaštićena, svjedoči i nedavni slučaj koji je RTL otkrio u svojoj emisiji Potraga, gdje je muškarac pravomoćno osuđen zbog seksualnog iskorištavanja maloljetnica, ali je i dalje trener tekvandoa u varaždinskoj osnovnoj školi.   

"Svaka osoba koja se kandidira na bilo koji posao gdje su u igri djeca mora sama donijeti tu potvrdu iz posebnog registra", Anita Papa, Udruga Lavice.

Dodaju kako je ovaj prijedlog zakona još uvijek daleko od takozvanog antipedofilskog.

"Za silovanje i smrt djeteta ok, za to se predviđa kazna iznad 20 godina, ali sve ostalo je daleko od antipedofislkog. Sve što je ispod 15 godina nije antipedofilski zakon", zaključila je Papa. 

A u registru pedofila trenutačno je prijavljena 1.501 osoba. Jesu li djeca u njihovoj blizini - ne možemo biti sigurni.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!