Novosti / Hrvatska

digitalizacija zemlje

U tijelima državne uprave računi će se moći plaćati karticama i na rate: doznajte kada i kako

Stajanje na šalterima s novcem ili plaćenim uplatnicama u rukama odlazi u povijest. U svim tijelima državne uprave računi će se uskoro moći plaćati karticama, odnosno na rate. Dio je to digitalizacije tijela javne uprave i projekta e-pristojbi

Uvode se POS blagajne pa će se karticom i na rate, moći plaćati u tijelima državne uprave. Primjerice, na policijskim šalterima.

Iako zvuči kao daleka budućnost, ministar Kuščević ustrajan je u svojoj nakani. Ideja je da se karticom plaća i u: "poreznoj upravi, plaćanju poreza na nekretnine, plaćanju ostalih poreza, plaćanju komunalnih doprinosa, svih javnih usluga. A to ovisi o angažamnu svih tijela i njihovj dobroj volji", izdiktirao je ministar.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dobru volju imaju i prijedlog podržavaju i zaposleni u državnim službama. 

"Načelno da, jer financijski može pomoći ljudima oko naknade koje su sada dosta visoke. U nekim tijelima MUP to već radi, naplaćuju karticama kazne za brzu vožnju, carinski poslovi su krenuli s tim", kaže Boris Pleša, SDLSN.

Statistika kaže da Hrvati vole koristiti platne kartice. U našim novčanicima ih je ukupno
8,8 milijuna, što znači da u prosjeku svaki stanovnik karticom plati na godinu više od 29 tisuća kuna.

Cilj je ministasrtva da s njima plaćamo i što više javnih usluga. Čime bi se smanjila i šetanje od šaltera do šaltera.

"Konačni cilj je da vi jednom transakcijom platite sve, a sustav sam raskrižnjava tamo gdje treba. Mi ćemo u bliskoj budućnosti omogućiti da više sa sobom ne trebate donositi opće uplatnice i potvrde, već da na jednom mjestu sve platite kreditnom karticom", objasnio je Kuščević.

Projekt će trajat dvije godine, ali u resornom ministarstvu vjeruju da ćemo karticama u tijelima državne uprave moći plaćati i znatno prije.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!